Свет

БРИТАНСКИ ВЕСНИК ОБЈАВИ ДОКАЗИ: Синот на американскиот претседател, Хантер Бајден финансирал биолаборатории во Украина

MEGHAN MCCAIN: Media complicity in censoring the Hunter Biden laptop story  is a betrayal | Daily Mail Online

 

 

Синот на американскиот претседател Џо Бајден, бизнисменот Хантер Бајден давал услуги на компанија поврзана со Пентагон, која била вклучена во биолошки проекти во Украина. За тоа сведочат мејловите на Бајден Јуниор, објавени во петокот вечерта на веб-страницата на британскиот весник Дејли Меил.

Руското Министерство за одбрана на 24 март соопшти дека инвестицискиот фонд Rosemont Seneca, предводен од Хантер Бајден, бил вклучен во финансирањето на биолошките лаборатории во Украина. Западната јавност ги опиша наводите како дрзок пропаганден трик за да се оправда инвазијата на Украина и да се сее раздор во Соединетите Држави, но според Дејли Меил, мејловите и преписката собрани од британскиот весник од напуштениот лаптоп на Хантер покажуваат дека наводите можеби се вистина.

 

Според „Дејли мејл“, Хантер Бајден и помогнал на медицинската компанија „Метабиота“ да склучи милионски договор со американската влада, односно „Блек енд Вич“, која работела за американското Министерство за одбрана да ги проучува смртоносните патогени кои може да се користат како биолошко оружје.

Освен тоа, Бајден ги поврзал претставниците на Метабиота со менаџментот на украинската енергетска компанија Бурисма холдингс, со цел да се спроведе „научен проект“ кој, како што пишува „Дејли мејл“, вклучува лаборатории за биосигурност на високо ниво во Украина. така, Бајден Јуниор беше клучен во овозможувањето на Метабиота да спроведе истражување на патогени на само неколку километри од границата со Русија.

Протечените мејлови, исто така, покажуваат дека потпретседателката на Метабиота, Мери Гутиерез, му се обратила на Хантер Бајден во 2014 година со прашање за тоа како компанијата може да придонесе за „културна и економска независност од Русија“ и нејзината интеграција во западното општество.

Четири дена по нејзината е-пошта, извршниот директор на Бурисма, Вадим Пожарски, му пиша на Хантер, а оваа е-пошта открива дека Бајден Јуниор започнал „научен проект“ во Украина кој ги вклучува Бурисма и Метабиота.

„Ве молиме, одредите неколку појдовни точки за кои ќе се дискутира за да се анализира потенцијалот на овој, како што го нарековте, проект „Научна Украина“, напиша Пожарски.

Следната е-пошта наведува дека Black & Weatch изградила голем број биолаборатории во Украина за „проучување на инфективни агенси или токсини кои можат да се пренесат преку воздухот и да предизвикаат потенцијално фатални инфекции“ и дека Метабиота работела во Украина како подизведувач за оваа компанија.

Синот на актуелниот американски претседател инвестирал 500.000 долари во Метабиот преку фондот Rosemont Seneca Thornton. Тој и неговите колеги собраа и неколку милиони долари за компанијата од инвестициски гиганти, меѓу кои и Голдман Сакс. Тие рутински собираа милиони долари за технолошките компании, надевајќи се дека тие компании ќе успеат и ќе ги збогатат сите.

Според весникот, Мери Гутиерез, потпретседател на Метабиота, која беше задолжена за операциите на компанијата во Украина, се состанала во 2016 година со украински и американски претставници за да разговараат за „соработката во контролата и превенцијата на особено опасните заразни болести, вклучително и зоонози во Украина и соседните земји“.

Во тоа време, Хантер Бајден беше член на одборот на директори на Бурисма, во сопственост на поранешниот висок владин функционер и милијардер Николај Злочевски.

Според Дејли Мејл, повикувајќи се на извештаите на американската влада, Пентагон потпишал договори со Метабиот во вредност од 18,4 милиони долари во периодот од февруари 2014 година до ноември 2016 година, од кои повеќе од 300.000 долари биле наменети за „истражувачки проекти“ во Украина. Весникот наведува дека Метабиота има блиски врски и со Институтот за вирологија во Вухан, за кој постои сомневање дека е изворот на епидемијата на КОВИД-19.

Related posts

Leave a Comment