Свет

Британски Гардијан: Во САД се купуваат бункери и оружје за судниот ден, како подготовка за граѓанска војна

The U.S. Once Had A Ban On Assault Weapons — Why Did It Expire? : NPR

Интересен текст објави британскиот медиум Гардијан , поточно неговиот колумнист Арва Махдави. Текстот се однесува на растечките проблеми со кои се соочуваат Велика Британија, САД и целиот свет во контекст на се потешката економска ситуација, високата инфлација, енергетските и безбедносните кризи.

Над 80 отсто од земјите доживуваат инфлација од над 6 отсто, што доведува до невиден пораст на граѓанските немири ширум светот, се вели во анализата објавена минатата недела од британска консултантска компанија за ризик, според авторот на текстот. Од 198 земји, 101 од нив, вклучително и ОК, сега се изложени на зголемен ризик од конфликт и нестабилност. „Зборуваме за многу буриња барут ширум светот кои само чекаат да се запали таа искра“, изјави еден од аналитичарите на компанијата за Гардијан . „Не знаеме каде прво ќе дојде таа искра.

Меѓутоа, во овој контекст, текстот ги нагласува САД, каде што, до неодамна беше незамисливо, повеќе од 40% од Американците сметаат дека граѓанската војна е барем малку веројатна во следната деценија. За граѓанската војна сега отворено се зборува во различни емисии на кабловска телевизија. На една од нив беше емитуван дел од говорот на републиканскиот сенатор Линдзи Греам, кој неодамна изјави дека „ќе има немири на улиците“ доколку Доналд Трамп биде кривично гонет за лошото постапување со доверливите информации.

Сепак, постои уште еден проблем во САД, освен стравот од граѓанска војна, според The ​​Guardian . Станува збор за засилено купување, односно „Потрага по бункери за судниот ден“, од 1% од американските граѓани (најбогатите). Бункерите, се разбира, се луксузно опремени. Дали милијардерите навистина мислат дека ќе можат да го преживеат колапсот на општеството со подземен базен?“, со право се прашува авторот на текстот.

Во меѓувреме, остатокот од Американците избезумено купуваат пиштоли и муниција. Во текстот се наведува дека продажбата на огнено оружје нагло се зголемила по пандемијата и дека „Американците купиле речиси 20 милиони парчиња оружје само минатата година“, што е „неверојатно алармантно“.

 

Related posts

Leave a Comment