Свет

БРИТАНСКИ И АМЕРИКАНСКИ ВОЈНИЦИ СИЛУВААТ И УБИВААТ НЕКАЗНЕТО? Истражувањата покажаа дека од 2015 до 2020 година има 1.100 пријави за злоупотреба! (ВИДЕО)

Истражната единица на RT (Детали) прегледала вознемирувачки податоци за наводите за сексуален напад од британски и американски војници стационирани во странство, идентификувајќи повеќе од 1.100 такви извештаи поднесени само помеѓу 2015 и 2020 година.

Статистичките податоци собрани од извештајот на Министерството за одбрана на ОК (МО) за сексуални престапи во правосудниот систем покажуваат 324 извештаи за тековни и архивирани сексуални злосторства извршени во странство во текот на овој период, поврзани со инциденти во кои се вклучени војници стационирани во Германија (128), Кипар (36). , Фокландите (18), Канада (14), Гибралтар (7), Белгија (1) и Јемен (1).

Над 100 извештаи беа категоризирани како поврзани со „инциденти што се случија во Европа, Африка, Блискиот Исток, Азија, САД и на море“.

Во истата временска рамка, податоците собрани од годишните извештаи на Канцеларијата за спречување и одговор на сексуални напади (САПРО) на Пентагон покажуваат дека над 820 пријави за сексуални престапи биле пријавени во војската. Примени се извештаи во 17 одделни „борбени зони“, меѓу кои Авганистан (131), Ирак (77), Катар (88), Турција (61), Бахреин (78) и Кувајт (87).

Збирните податоци за двете армии вклучуваат наводи од цивили, колеги воен персонал и странски воени претставници.

И покрај таквите неверојатни бројки, западните медиуми речиси никогаш не го признаваат овој јасно ендемичен проблем. Овој очигледен код на молчење беше забележително прекршен во октомври 2021 година, кога лондонски Тајмс објави за случајот со убиената Кенијка Агнес Ванџир.

Телото на 21-годишна жена која се распаѓа беше откриено во хотелска септичка јама во близина на воениот полигон во градот Нанџуки во март 2012 година. Мајката на едно дете последен пат била видена жива во хотел во друштво на двајца британски војници.

И покрај пресудата на кенискиот судски лекар од 2019 година, во која се тврди дека сексуална работничка била претепана и избодена од „еден или двајца британски војници“, на локалните власти и на вооружените сили на ОК им требаа уште две години за целосно да ја истражат нејзината брутална смрт.

Во изјавата, Теса Грегори, која го застапува семејството Ванџир, изјави за RT: „Тие се згрозени што Министерството за одбрана не успеа да го истражи нејзиното убиство од 2012 година и не разбираат зошто тоа е под тепих речиси една деценија. “

„Семејството сака одговорните да бидат изведени пред лицето на правдата, да научат лекции за да се осигураат дека ниту една друга Кенијка нема да трпи таква бруталност и да се решат долгогодишните прашања поврзани со наводите за сексуално насилство од страна на британската војска во Нанџуки.

Семејството сега го тужи Министерството за одбрана, обидувајќи се да принуди да се обелоденат сите информации поврзани со смртта на Ванџиру и да открие зошто нејзините убијци – кои подоцна се фалеле со своите грозоморни злосторства на Фејсбук – никогаш не биле изведени пред лицето на правдата. Тоа е дел од пошироките напори, предводени од адвокатската фирма Леи Деи и Компани со седиште во Лондон, да се изврши притисок врз владата на ОК повторно да ги отвори истрагите против британските војници во врска со стотиците обвинувања за силување во Кенија.

Во 2003 година, 650 жени од племињата Масаи и Самбуру тврдеа дека биле силувани од британски војници стационирани во постколонијалната земја четири децении. Некои тврдеа дека после тоа имале деца.

По повеќемилионска тригодишна истрага од страна на Кралската воена полиција, нивните тврдења беа масовно отфрлени откако истражителите заклучија дека десетици поплаки запишани во досиејата на кениската полиција се лажни. Меѓу несогласувањата беа и обвинувањата против воените единици кои во тоа време не беа стационирани во Кенија. Дури и истрагите против оние британски функционери за кои тие признаа дека може легитимно да бидат суспендирани.

Мартин Деј, адвокат кој ги застапува жените, подоцна започна истрага за RMP и откри дека клучните документи поврзани со обвиненијата исчезнале. Тој бара враќање на тие документи.

Кампањата Леи Даи беше силно поддржана од кениските активисти за човекови права. Џонсон Оле Карунга, директор на Домородното движење за мир и трансформација на конфликти (ИМПАКТ), рече дека ако владите на Кенија и Британија се „кредибилни“, „сега е блиску до обврската“ да започнат независна истрага за наводите.

„Нема шанси овие случаи едноставно да бидат отфрлени. Не можеме да дозволиме војската сама да истражува. Целиот процес тогаш не ни беше многу веродостоен. „Мислевме дека се работи повеќе за односи со јавноста“, изјави тој за РТ. „Мартин Деј и другите организации за поддршка не ги добија сите докази, но британската армија и РМП ги добија. Тоа е прашање на моќ и привилегија. Кога се обидовме да ги добиеме овие информации, нашите адвокати не добија пристап.

Џонсон додаде дека за време на истрагата на РМП, посетил неколку полициски станици низ северната територија каде што престојувала британската армија и собрал голем број досиеја поврзани со обвиненијата за силување. Тој потоа и кажа на својата организација дека документите се чувале во седиштето на полицијата во Најроби – но, кога било побарано, контролата на мисијата тврдела дека ги нема.

„Мислам дека тоа е целосно прикривање. За мене случајот со Агнес Ванџира од 2012 година, осум години по завршувањето на случаите на силување, е показател дека има доволно материјал за повторно да се истражат овие случаи“, заклучи тој. „И токму сега ќе видите дека смртта на Агнес ќе им даде на Кенијките глас и храброст.

Постои долго, темно наследство на воена бруталност и насилство врз жените кои се туркаат под тепих во една источноафриканска земја.

Во 1980 година, 19-годишен американски морнар кој призна дека ја избодел и убил 29-годишната проститутка од Момбаса, Моника Нехри, беше ослободен од судот со парична казна од 500 долари, откако се изјасни за виновен за мало обвинение за убиство од небрежност. Вашингтон подоцна плати безначајни 14.000 долари на семејството Нери како компензација, додека Френк Џеј Сендсторм ја продолжи својата поморска кариера.

Три години подоцна, во истиот град, друг офицер на американската морнарица се појави на суд обвинет за убиство на Кенијката Луси Кабур, 25-годишна жена која беше силувана и задавена откако се дружеше со американски војници непосредно пред нејзината смрт. Офицерот беше ослободен, што поттикна наводи дека локалните власти не сакале да го прекршат нивниот срдечен воен договор со Соединетите држави.

Во 2016 година, кога политичарите разговараа за ратификација на новиот договор за одбрана меѓу Обединетото Кралство и Кенија во 2016 година, прашањето за сериозни сексуални напади од страна на британски војници беше покренато во Националното собрание на земјата.

Голем број пратеници го критикуваа недостигот на претходни дејствија по поплаките на локалните жени за силување. Во една размена, пратеникот од Кисауни, Рашид Јума Беџимба, рече: „Штета е што британската воена база има повеќе социјални проблеми од заедниците што живеат во овие области што ги издвоивме за воена обука“.

„Најсиромашните заедници, поради недостаток на вода и храна, можеби ќе мора да живеат во близина на овие кампови и да бараат помош. Затоа овие војници ја користат можноста сексуално да ги злоупотребуваат нашите ќерки“, се жали тој. „Таму одат поради сиромаштија и немање основни потреби. Би било добро да се создаде посебна средина за живеење во близина на овие кампови за заедниците кои живеат во областа.

Договорот беше ратификуван еден месец подоцна. До 10.000 британски војници сега престојуваат во Кенија секоја година, со околу 100 постојан персонал и 280 привремен персонал, кои спроведуваат заеднички вежби со кениските одбранбени сили. Над 500 Кенијци се вработени со полно работно време во Единицата за обука на британската армија во Кенија.

Британија, исто така, нуди можности за обука во ОК на кениската армија, а британските војници помагаат во тековните битки во Најроби со терористичката група Ал Шабаб поврзана со Ал Каеда. Соединетите Американски Држави исто така имаат бројни бази во таа источноафриканска земја, но со многу помалку војници.

Прашањето за сексуален напад во западната војска е очигледно прашање што го загрижува врвот на војската – до степен до кој Петте очи (FVEI), тајна разузнавачка коалиција која ги обединува Австралија, Канада, Нов Зеланд, Британија и Соединетите Американски Држави, директно се консултирани.

Доверливи размени меѓу Five Eies, „странски партнери“ и голем број воен персонал се одржаа во 2020 година. Извештајот на SAPRO од таа година открива дека групата била формирана лично да биде домаќин на претставници на FVEI на друг форум, но била откажана поради пандемијата. и се одржа виртуелен состанок..

Резимето го допира ангажманот на SAPRO со „канадските актери“ во менувањето на културата и стратегиите, иако додава дека телото редовно се консултира со сојузниците и стратешките партнери за да ги сподели и дискутира најдобрите практики за спречување и одговор на сексуалниот напад во рамките на неговите Пет очи, национална одбрана. Поддршка и стратегија“.

Тоа беше втора ваква средба со мистериозните Пет очи. Во 2018 година САПРО учествуваше на првиот форум на разузнавачката коалиција на тема „Превенција и одговор на сексуално недолично однесување“.

Во нивниот заклучок, земјите-членки „се договорија за предностите од продолжувањето на дискусијата за заедничките предизвици и можности, пристапите за градење идни лидери подготвени за нивната улога во овој простор и иновациите во услугите за поддршка на жртвите“.

 

 

Related posts

Leave a Comment