Економија

Бугарија ќе го комплетира својот дел од Туркстрим пред крајот на 2020 година

Новиот крак на гасоводот ќе ги снабдува другите европски земји со гас

 

 

 

Претседателот на бугарското национално собрание Цвета Карајанчева во средата ги објави плановите на земјата за завршување на изградбата на Балканскиот поток – филијала на гасоводот Туркстрим преку Бугарија до Србија – пред крајот на 2020 година.

“Во согласност со европските директиви, започнуваме со изградба на гранка на Туркстрим, не ги избегнуваме обврските што ги направивме за нашите граѓани, а во врска со ова направивмее промени во енергетската стратегија на нашата земја. 2020 со целосна усогласеност со европските директиви, ќе биде изградена филијала, т.н. Балкански тек, која ќе обезбеди снабдување со гас на други европски земји “, рече таа на состанокот со претседателот на руската државна Дума Вјачеслав Володин.

Карајанчева потсети дека Бугарија треба да биде првата точка на нереализираниот проект на гасоводот Јужен тек. “Бевме принудени да прекинеме со активностите за имплементација на проектот, бидејќи беа пронајдени прекршувања на одредбите од третиот пакет за либерализација”, рече таа.

Бугарија претходно учествуваше во изградбата на гасоводот Јужен поток, кој требаше да се постави на дното на Црното Море од Анапа на бугарското пристаниште Варна, а потоа во Италија и Австрија, но во летото 2014 година, на инсистирање на Европската комисија, Софија ги прекина работите и не издаде дозвола за поставување цевки на нејзината територија. Во декември 2014 година, рускиот претседател Владимир Путин објави дека нафтоводот Јужен тек ќе биде заменет со гасовод преку Турција, познат како Туркстрим.

Првата линија на гасоводот е наменета за турскиот пазар, втората – за снабдување со гас за земјите од Јужна и Југоисточна Европа.

Инаку во 2014 година по објавувањето на Бугарија дека се откажува од проектот ,,Јужен тек,, ,алтернативното решение беше гасоводот да минува од Турција,Грција преку територијата на Македонија до земјите на европската унија.Македонија како активен субјект во проектот требаше да инкасира околу 200 милиони евра годишно плус повластена ниска цена за гас.Исто така рускиот изведувач ќе беше обврзан да го заврши проектот на гасификација на нашата земја ,но токму во тој период во нашата земја почна да се случува таканаречената Шарена Револуција која доведе до смена на власта која е изричито антируска и благодарејќи на која останавме без учество во проектот Турски Тек,директно оштетувајќи ја Македонија за милијарди евра кои во наредните години ќе беа инјектирани во нашата економија.

 

Related posts

Leave a Comment