Регион

Бугарски експерти: Бугарија ја чека хаос по прекинот на испораките на руски гас

Explainer: Options for Poland and Bulgaria after Russia supply halt |  Reuters

Интервјуираните експерти од Бугарија предвидуваат хаос и пропаст за земјата по прекинот на испораките на гас од Русија.

Поранешниот заменик-министер за енергетика Јавор Кујумџиев истакна дека националните интереси на Софија се сведуваат на тоа на граѓаните да им се обезбеди топлина и електрична енергија по пристапни цени, а на бизнисите ресурси потребни за работа.

„Ќе има хаос. Во 2021 година Бугарија искористила 3,2 милијарди кубни метри. метри гас, од кои повеќе од 75% дојде од Русија, остатокот – околу 300 милиони – од Азербејџан и околу 250 милиони од различни извори на течен гас“, го цитира Директ.бг.

Според Кујумџиев, без залихи од Русија, земјата ќе ги загуби потребните 2,5 милијарди кубни метри гас што не може да се надополни.

Претседателката на Управниот одбор на Националниот сојуз на пекари и слаткари Маријана Кукушева истакна дека намалувањето на залихите на гас ќе ја погоди пекарската индустрија – многу фабрики ќе бидат принудени да ги прекинат своите активности.

Под закана ќе биде и земјоделството – претприемачот Красимир Ќумчев предвидува колапс на приносите од сончоглед и пченка.

Претходно, Газпром најави целосно прекинување на испораките на гас за бугарскиот Булгаргаз и полскиот ПГНиГ поради неплаќање во рубљи .

Related posts

Leave a Comment