Свет

Валентина Матвиенко: Договорот меѓу Москва и Киев го попречија оние кои владеат со Украина однадвор

Москва и Киев беа блиску до договор според кој Украина ќе остане неврзана држава, изјави денеска претседателката на Советот на Федерацијата на Русија, Валентина Матвиенко.

Москва и Киев беа блиску до договор според кој Украина ќе остане неврзана држава, изјави денеска претседателката на Советот на Федерацијата на Русија, Валентина Матвиенко.

„Истовремено, преговаравме со Украина за потпишување мировен договор. Ги повлековме војниците од Киев и Харков, и практично беше подготвен договор што им одговараше на Украина и Русија“, рече Матвиенко за време на состанокот со претседателот на Мозамбик Филип Њуз.

Според Матвиенко, реализацијата на договорот не дозволиле оние кои владеат со Украина однадвор.

Таа нагласи и дека Русија се уште е подготвена за преговори, но дека Москва не ја гледа истата желба во близина на Киев.

Related posts

Leave a Comment