Свет

Вашингтон и Ријад се согласија да се спротивстават на обидите на Иран да го „дестабилизира“ глобалниот пазар на нафта

 

Вашингтон ги врати санкциите за иранската нафта во ноември 2018 година, откако американскиот претседател Доналд Трамп ја објави одлуката за повлекување од иранскиот нуклеарен договор

Американскиот секретар за енергетика Рик Пери и министерот за енергетика, индустрија и минерални суровини на Саудиска Арабија Калид ал-Фалих одржаа разговори во Вашингтон и се согласија да се спротивстават на обидите на Иран да го „дестабилизира“ глобалниот пазар на нафта, се вели во соопштението објавено од Министерството за енергетика на САД. во вторникот.

„Секретарот Пери и министерот Ал-Фалих потврдија дека како два од најголемите светски снабдувачи на нафта, Соединетите држави и Саудиска Арабија ќе продолжат да работат заедно за да се осигураат дека светските пазари на нафта остануваат добро снабдени, особено во светлината на иранските агресивни напори за нивно дестабилизирање “, се вели во документот.

Вашингтон ги врати санкциите за иранската нафта во ноември 2018 година, откако американскиот претседател Доналд Трамп ја објави одлуката за повлекување од иранскиот нуклеарен договор. САД дозволија Кина, Грција, Индија, Италија, Јапонија, Јужна Кореја, Тајван и Турција да продолжат со увоз на иранска нафта до 2-ри мај 2019 година.

 

Related posts

Leave a Comment