Свет

Вашингтон морa да го намали притисокот врз Техеран за да започнат разговори

 

 

Иран е подготвен да започне разговори со САД за намалување на тензиите во Персискиот Залив, но Вашингтон мора прво да го намали притисокот врз Техеран, изјави Хамидраза Азизи, помошник професор по регионални студии на Универзитетот Шахид Бехешти (Техеран) и член на Валдајскиотта клуб за дискусија ,  во четвртокот.

“Иран јасно стави до знаење дека не ја исклучува можноста за дијалог со САД, но не во услови на зголемен притисок. Со други зборови, ако САД ги укинат санкциите против Иран во нафтениот и финансискиот сектор, разговорите меѓу земјите ќе стане можно “, рече тој.

Експертот додаде дека Техеран “може да ги преиспита своите чекори за проширување на нуклеарната програма и да се врати на нивото на збогатување пропишано со Заедничкиот сеопфатен план за акција за иранскиот нуклеарен договор”. Според Азизи, ваквите акции “можат да ги постават темелите за понатамошна дипломатска соработка”.

“Во сегашните услови, и покрај ескалацијата на тензиите меѓу Иран и САД, двете земји не сакаат да влезат во воен конфликт”, истакна тој. “Меѓутоа, во услови на големи тензии, секоја грешка може да доведе до конфликт”.

Според експертот, некои страни кои имаат корист од зголемените тензии во регионот може да предизвикаат Техеран да го започне конфликтот. “Она што е важно е дека и покрај изјавите на американските официјални претставници, секоја конфронтација со Иран може да се прошири далеку од иранската граница и да го зафати целиот регион”, рече тој. “Затоа е од клучно значење да бидат подготвени за можни провокации, така што ситуацијата нема да излезе од контрола”.

 

Related posts

Leave a Comment