Свет

Вашингтон пост: Европа нема доволно алтернативи за рускиот гас

Европските земји немаат доволно алтернативи да ги заменат руските испораки на природен гас и да избегнат сериозни економски проблеми оваа зима, се вели во написот на Вашингтон пост .

„Во речиси секое сценарио, следните 18 месеци ќе бидат тешко време за Европа, бидејќи ефектите од високите цени се одразуваат низ целиот свет, а владите се борат да ги напојуваат своите фабрики, да ги загреат домовите и да ги одржат своите електрани. „Нема доволно алтернативи во блиска иднина за да се избегнат големи економски болки во претстојната зима доколку Русија ги прекине испораките“, се вели во написот на овој познат американски медиум.

 

„Ова е многу опасна игра за играње“, рече Едвард Чоу, научник за енергетска безбедност во Центарот за стратешки и меѓународни студии. „Не знам како треба да заврши ова. Изгледа дека ќе заврши на многу лошо место и за Западна Европа и за Русија “. Според него, мала е веројатноста дека сегашниот обем на глобални испораки на гас наскоро драстично да се промени. „Никој нема да може брзо да произведе повеќе течен природен гас, без разлика во какви фантазии сакаат да веруваат владите“, рече експертот.

Ситуацијата во Германија

Според написот, „Германија, економскиот мотор на Европа, засега е особено неподготвена“. Пред рускиот напад на Украина, Германија добиваше речиси половина од природниот гас од Русија. „Германија го намали ова на 35%, но не е во добра позиција да достигне нула во блиска иднина“, велат авторите, додавајќи дека земјата нема инфраструктура за увоз на течен природен гас. Ова го потврди германскиот министер за економија Роберт Хабек, кој рече дека неговата земја ќе западне во рецесија без рускиот гас. Сепак, многу експерти „предупредиле дека последиците би можеле да бидат подлабока рецесија отколку што германската централна банка проектирала на почетокот на оваа година“. Италија, исто така, се обидува да склучи договори со голем број африкански земји со надеж дека ќе го замени снабдувавањето со руска енергија до пролетта 2024 година.

Скапа алтернатива

Весникот наведува дека руското гориво е релативно евтино за Европа во споредба со другите алтернативи. „Наместо да купува нафта и природен гас од Русија, каде што трошоците за производство се многу ниски, а транспортот на гасоводот е евтин, Европа мора веднаш да се сврти кон поскапи алтернативи како што е енергијата од САД. До пред седум години, САД воопшто немаа капацитети за извоз на гас. Европските компании треба да додадат 30 до 50% од цената на гасот за танкер за течен природен гас да патува од Мексиканскиот залив до Европа. Следува враќање, кое е вкупно 24 дена во транзит“, се наведува во написот. Покрај тоа, според Вашингтон пост, европските земји веројатно нема да го диверзифицираат увозот на гас на краток рок. бидејќи „проектот за брз пресврт што овозможува нови испораки на природен гас обично трае најмалку две до четири години“. „Истовремено, инвеститорите може да бидат претпазливи за големи, долгорочни проекти за природен гас, бидејќи владите и бизнисите сè повеќе гледаат на еколошка енергија“, пишуваат тие, додавајќи дека „цените на обновливите извори на енергија ширум светот се зголемија во текот на изминатите две децении “.

 Најпогодени од прекинот на испораката на руски гас се Германија, чии складишта за гас се полни само 33,5%, Италија (35%) и Унгарија (19,4%). Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) смета дека европските земји можат да издржат околу шест месеци без испораки на руски гас. Ова може да биде проследено со сериозни економски проблеми. долгорочни проекти за природен гас додека владите и бизнисите сè повеќе гледаат на еколошка енергија“, пишуваат тие, додавајќи дека „глобалните цени на обновливите извори на енергија се зголемија во текот на изминатата година по приближно две децении пад“. 

Related posts

Leave a Comment