Колумни

Ведрана Рудан: Да ве Ебе Путин!

VEDRANA RUDAN JE OBJAVILA KOLUMNU KOJA SE DUGO ČEKALA: Poslušajte pažljivo  njene reči

И јас и вие сме вознемирени од војната меѓу Русија и Украина. Кога ќе помислам дека тој дрон можеше да падне на покривот на зградата каде што беа студентите, срцето ми се замрзна. Не знаеме кој ни го испратил, дали воопшто сме биле на мета? Фактот дека можеме да бидеме мета ни ја замрзнува крвта во вените. Да, Путин ни е премногу близу.

Путин? Путин. Путин. Путин. Путин. Не постои медиум во Европа и Америка што илјада пати не го прогласил за „воен злосторник“. За неговиот противник, сега легендарен војсководец, поголем од Наполеон и Черчил и Цезар, идниот добитник на Нобеловата награда за мир потивко се зборува. Заборавено е дека еден човек влезе во историјата како пијанист кој свири со кур. Зеленски денес го држи курот во маслинести панталони, на телото носи маслинеста маица, скромен човек, Че Гевара од нашите денови. Светскиот борец за слобода им се обраќа на сите парламенти на „цивилизираните“ земји и ги обвинува дека не му испраќаат повеќе оружје и повеќе и повеќе и повеќе санкции кон Русија и сè повеќе и повеќе.

Новинари, кучиња на војната, подобро ги разбирам оти Путин ми е близу, ржат како што им кажуваат нивните газди. Сите тие знаат колку дечиња пред кои беше животот убил Путин. Путин Хитлер, Путин убиец на деца. Еј, деца умираат во секоја ебана војна. Во секоја. Само што некогаш бројките се презентираат, некогашсе  прескокнуваат. На мојата страница објавив информација која сите ја знаеме, 500.000 деца се убиени во Ирак. Озлогласената Медлин Олбрајт гласно и јасно изјави дека цената не е превисока.

За кого не беше премногу висока? За Америка, се разбира. За Буш. Додека Америка и Западот го измачуваа Ирак по Божја правда, ниту еден новинар никогаш не го прогласи Буш за Хитлер. Тие деца умреа, а и не само децата, за американските криминалци да се докопаат до нафта. Може ли да се спомене Газа? Колку деца умираат таму додека новинарите се креваат на нозе поради детски трупови во Украина? Се разбира, не смееме да пишуваме на оваа тема. Има војни за слобода, на пример секоја војна во која државата Израел убива деца и државата Америка и „цивилизираните“ европски држави.

Немате поим каде е Јемен? Ниту јас. Налетав на неколку реченици од почитуваниот новинар, Хасан Хајдар Диаб. Така тој вели: „Поради нападот на Саудиска Арабија и нејзините сојузници, 25 милиони луѓе во Јемен се на работ на мизерија, а четири милиони деца гладуваат.“ Тие не се важни. Тие не се бели. Тие се далеку. Постои само Хитлер Путин.

Дали го сакам Хитлер? Ебете се. Ги сакам моите деца и мојата мачка, но не ми се допаѓа кога медиумите грубо ме заебаваат и ми продаваат петел како херој. Не ми се допадна Клинтон, која ја посеа Европа со осиромашен ураниум. Да, Европа, не Белград. Дали некој од „демократските“ новинари тогаш го прогласи Клинтон за Хитлер? На Ѓубрето тоа не му падна на памет. Осиромашениот ураниум, пак, стана безопасна прашина во медицинските кругови во „цивилизираните“ земји. Нешто како полен. Хитлер Клинтон беше и останува борец за демократија. За неговата големина ќе сведочат милиони идни мртви европски деца.

А Обама? Колку деца беа убиени од одвратната црна кукла на јажето од бел капитал? Кој друг се сеќава на либиските деца? Се разбира, во приказната за Либија, Гадафи беше Хитлер. Обама ќе влезе во историјата како миротворец. На крајот на краиштата, господинот ја доби Нобеловата награда за мир.

Секоја војна, покрај ужасите, носи и многу убави приказни за добри луѓе кои се домаќини на несреќни бегалци. Милиони луѓе бегаат од Украина. Сите „цивилизирани“ европски земји ги примаат со раширени раце, Америка не затоа што тоа не е нејзина војна. Ха! Ха! Паметно и практично и евтино. Америка „само“ продава оружје и планира да извезува гас, а не да увезува бегалци. Кога Хитлер ќе се смири.

Ние, во исто време кога ги рашируваме рацете кон белите Украинци, не слушаме, гледаме или читаме што прави нашата држава со темните бегалци на нашата граница. Им ги крши црните глави, им краде пари и мобилни телефони. Колку деца со чоколадна боја загинаа во Хрватска? Кој се грижи. Кои се тие по ѓаволите! Тоа не се деца, тоа се терористи.

Хрватска, „цивилизираната“ нула на мапата на светот, ги отвори вратите за белците. Ќе им обезбеди покрив, образование, работа, струја, вода, храна. Кој кур ми е мене? Имам нешто против? Јас?   Единствена во Европа? Како можам да бидам толку луда? Затоа што сум луда ги прашувам нашите властодршци: зошто веќе триесет години не ги гледате страдањата на вашиот народ ? Хрватите се бегалци поради вас. Хрватите се бездомници, поради вас. Хрватите се гладни поради вас.

Вчера бев во Мелница. Во продавницата за леб влезе момче кое посетува осумгодишно училиште во Трст. Уредно, љубезно, чисто. Сакаше да купи „нешто најевтино“. И тоа му беше прескапо. Мојата пријателка учителка плаќа ужинка за четири деца кои одат во училиштето каде што работи затоа што срцето и се кине. Знаеме колку деца загинале во Украина. Колку деца умираат од глад во Хрватска?

Па, разбирам, не ја спомнав клучната работа што ја разликува оваа војна меѓу Америка и Русија од сите други војни. Путин има атомски бомби. Да ми се јавеа Американците, пред да тргнат да го тренираат зелениот Че Гевара, ќе им ја откриев таа информација. Сега е доцна.

Не серете! Путин не е херојот на моите соништа. Едноставно не сакам да пушам гомна.

Ведрана Рудан 

Related posts

Leave a Comment