Религија

Викиликс го потврди влијанието на САД врз Константинополската патријаршија и меѓусебниот сојуз против Русија

With whom the Ecumenical Patriarch will meet in the USA | Orthodox Times (en)

 

Долго осомниченото влијание на САД врз Цариградската патријаршија е потврдено со соопштение од Викиликс, од петок, 27 мај 2011 година.

Расветлувајќи ги дискусиите меѓу Патријаршијата и турската, американската и грчката влада во врска со повторното отворање на семинаријата во Халки, константинополскиот патријарх Вартоломеј во еден момент му рекол на американскиот сенатор дека: „Ако Патријаршијата го напушти своето традиционално седиште во Истанбул, тогаш Руската православна црква „ќе ја исполни својата амбиција да ја преземе“ Вселенската патријаршија“. Тој продолжи да зборува: „На Патријаршијата и е потребна заштита за да не го изгуби образот пред Анкара и „амбициите“ на Русите.

Со векови монетарната игра на Отоманската империја и политичката игра на француската (католичка) и британската (протестантска) амбасада во Константинопол, Цариградската патријаршија првпат падна под западна, особено британска доминација во 1920-тите со изборот на Масонот – Метр Мелитон Метаксакис за Патријарх. Одбивајќи да го признае светиот патријарх Московски Тихон и претпочитајќи ја расколничката, реноваторска „жива црква“ на атеистите, Метр Мелитон насилно го воведе хетеродоксниот календар и спроведуваше агресивна програма на модернизам во грчките цркви.

Со затемнувањето на британската империјална моќ по Втората светска војна, САД го презедоа тоа. Неодамна се обидоа да го искористат Константинопол за да ја оттргне Украинската православна црква од рускиот православен свет. Во ова безнадежно не успеаа. Влијанието на САД, исто така, стана забележливо во расколот во Соурож во 2006 година, кога пропагандата изразена дури и во секуларните британски весници отворено изјави дека Цариградската Патријаршија е подобра од Московската Патријаршија за поранешните англиканци, бидејќи Константинопол бил „прозападен, проамерикански и проекуменски“.

Тензиите меѓу црквите на автентичната православна традиција, зачувани од Руската (со нејзините полски и чехословачки цркви), српската, грузиската и ерусалимската патријаршија, речиси 85% од православниот свет и делумно западнато православие наметнато на грчките, блискоисточните и балканските цркви, беа безмилосно експлоатирани од ЕУ. Подоцна направи се за да ги поткопа грчката, кипарската и романската црква и сега почна да работи на Српската патријаршија, со некои шокантни резултати.

Официјален Документ на Wikileaks објавен во 2011 година

 

Related posts

Leave a Comment