Колумни

ВИОЛЕТА ПЕТКОВСКА : ДОЈДЕ ВРЕМЕ ЗА СВЕСТ.. УМ… И.. КАРМА!

Фотографија на Violeta Petkovska.

Затоа што четири години не протестиравте со нас, сега протестирајте за скапа струја и извршители вие што протестирате деновиве… А на есен, здравје во споредба со тоа што не чека, струјата ќе ви се види и багатела!

Молевме да се освестивте на време, за да не ги лекувате последиците, туку причините за грабежот и одземената слобода, историја, идентитот, името на државата и се македонско потоа!

Се се’ враќа, се се’ плаќа, па, и нашево конформистичко однесување кон самите себе, кон никој друг… Никој не е посилен и похрабар од другиот за да ви го менува животот на подобро и да ве спасува од ропство!

На есен ќе се уверите сите во ова, бидејки една шака тврдоглави четири год ви укажѕвавме што ќе се случи, да ги рушиме мафијашите, е сега кога не го сторивне тоа.. Се едно кој ќе земе власт, Македонија пропаѓа… А со Заев и компанија и дефинитивно ќе ја снема Македонија!

Едно ме радува и не го кријам тоа, овие интелектуалците кои се убија од молчење и бизнис-елитата што мислеше дека протестите се само за небањатите и што молчат 4 г во власта на црпнатите, значи убаво им беше.. Дури им одговараше беззаконието, да уграбат во матно нешто повеќе за себе.

Е, вие, први ќе пропаѓате, колку и да сте нафатирани со милиони, само вашите бизниси во уништена економија не можат само они да напредуваат, а небањатите да пропаѓаат!

Ние освен голиот живот и немаме што да изгубиме, вие имате.. Затоа сега ќе ставате клуч на врата од банки до фабрики и фирми вакви или онакви.

Народот папса веќе, одвај крпи со платите, а не да ви биде ваш потрошувач или клиент. Толку од куповната моќ.. Сега вие прашајте се кому ќе продавате и дома и во светот, брендирани фирми затвараат и по 300 продавници во светот… Короната ја покоси економијата, ќе се покосите и вие со вашите велелепни богатства и бизниси.

Без исаф трупавте и крадевте, сега се низ нос ќе ви излезе, а и требаше еднаш со природните закони за баланс да ви се одземат вишоците, нарочито оние вишоци, украдените од народот!

И ДА СИ МОЛЧИТЕ, СЕГА ДА НЕ СТЕ ЗУЦНАЛЕ, СЛИБОДНО ОДНЕСЕТЕ СИ ГИ ВАШИТЕ БИЗНИСИ ПО ЃАВОЛИТЕ, НЕ И ТРЕБАТЕ НА МАКЕДОНИЈА И ВИЕ ЕЛИТАТА ПИСМЕНА УНИВЕТЗИТЕТСКИТЕ ГЛУВЦИ СО СЕ АКАДЕМИЦИТЕ КОИ ГИ ПРЕМОЛЧЕВТЕ СИТЕ ПРЕДАВСТВА ВО МАКЕДОНИЈА И НА ВАШИОТ УГЛЕД МУ ДОЈДЕ КРАЈ, ГУБИТЕ И ПРОПАЃАТЕ И ВИЕ СО НАС, ЗАТОА ШТО МОЛЧЕВТЕ И ПОДДРЖУВАВТЕ ГРАБЕЖИ ОД СТРАНА НА ВЛАСТА!

Со молкот покажавте дека и вас ви беше арно со геноцидната власт и милионите задолжувања поделени меѓу себе, врз разни основи нереални и измислени!

Вие рамковните што седевте вработени насилно еден врз друг на столчиња без работни задачи, само, демек затоа шти ви следувало вработувањето, сега и вие губите… Тоа ќе си го видите од есен кога ќе немате плати и пари за леб, ќе си ги јадете двојазичните табли, најверојатно!

Затоа што и вие мочевте додека вашите преставници политичари ве ограбуваа и вас, а ви ги мачкаа очите со двојазичност и вработување… Сега кога ќе почне економски да оди надолу ограбената држава, државата која здружно ја избришавте, со време пакувајте се и барајте си чарето негде на поарно, на пр. во Косово или Албанија, овде не остана ништо веќе за вашите предавства и грабежи. Освен двојазичните табли и радиодифузната!

Па, не премиер албанец и цар албански да ставите ништо не ве спасува и вас, а и нас со вас. Не вративте со вашата ненаситна алчност еден век назад и пак пред вас се денови кога ќе броите загуби, а не добивки!

Кармата ќе ги стаса алчните и блудните, ненаситните на материјалните богатства и имоти… Исто така, оние кои беа на линијата на отпирот и се бореа против вашето зло, ќе истрпат се, ќе пиминат низ бурите кои следат, Господ ќе им дава сила, ама на крај, еден светол ден вас ќе ви се насмеат во лице дека, се што им зедовте ќе им се врати назад како награда дека ја сакаат Македонија!

Виолета Петковска

Фотографија на Violeta Petkovska.

Related posts

Leave a Comment