Колумни

ВИОЛЕТА ПЕТКОВСКА : ЌЕ МОЛЧИШ ЛИ УШТЕ СВЕТ НАРОДЕ МАКЕДОНСКИ ИЛИ ЌЕ СЕ БОРИШ ЗА СВОЈАТА СВЕТОСТ ОД ИСКОНА ЗА ВЕЧНИ ВРЕМИЊА?!

Тие се северна РАСПРОДАДЕНА. Што имаат тие со македонските
просветители, па да ги слават!

Оваа година фашистичката власт не ги славеше светите браќа Кирил и Метидиј и нивната просветителска и духовна мисија меѓу славјанските народи.. Што значи тоа?!

– ЕПА, ТОА ЗНАЧИ ДЕКА ВЕЌЕ НИТУ СМЕ МАКЕДОНЦИ, НИТУ ИМАМЕ ДРЖАВА!

Да им значеа, ќе ги славеа, ама и не смееја бидејки во договорите се сложија дека историјата ни била заедничка, па така дојдовме до тоа, сите славјански народи да ги слават светите браќа спектакуларно, а геноцидната власт никако!

ТИЕ СЕВЕРНА ЌЕ СИ ЈА ГРАДАТ ВРЗ ТЕМЕЛИТЕ НА ПРЕДАВНИЦИТЕ, А ТОА Е НИКОЈ И НИШТО!

И не знам што уште барате како доказ и што чекате, кој да ве задржи како народ и нација….. КОЈ?!

Ќе плачете и ќе жалите и јасно мора да ви биде дека ниту Мицковски не е тој што ќе ве спасува, НИКАКО..!!

ВОСТАНИЕ Е ТОА ШТО ЌЕ ВЕ СПАСИ, СЕКОЈ ВО БОРБА И САМ ЗА СЕБЕ, ДА СИ ГО ОДБРАНИ ОГНИШТЕТО И СВЕТИЛИШТЕТО, СВОЈОТ ДОМ И СВОИТЕ ДЕЦА!!

Ова не било од 1913 г, сега се повторува и уште по траорно, тогаш ни одземале дел од нашата територија, сега и името, идентитетот, јазикот, историјата, револуционерите и просветителите, културата и традицијата!…. СЕ!!
ИЗБРИШАНИ СМЕ ЦЕЛОСНО и тоа во 21 век!

И четири години само гледаме како полека исчезнуваме и се наше македонско бива тргувано и ганстерски од туѓувано!

А НИЕ ЧЕКАМЕ ИЗБОРИ ДА ДОЈДАТ И МИЦКО ДА НЕ СПАСУВА, НЕ, НЕМА ДА НЕ СПАСУВА!!

Вие членството ќе добиете шипак, ботовите до него функции, пари и моќ, а Мицковски угледен политичар поддржан од Хан,Меркел, Могерини и Брнс, неговите бизниси ќе се шират, ако се шират по коронава, ама нешто од што убаво ќе живее се хидроцентралите, моќта и нашите судбини во негови раце, ама кратко, до следното федерализирање, бидејки тој нема мозок кога бара 80 мандати за да врати име и да ги избрише сите штетни договори!

Таквата држава која нема цврсти темели, нема ни иднина, а се истепа да биде власт во северна за надвор, Македонија за дома! Ете ја неговата стратегија за небиднина во иднина.. Да се чудиш, 80 пратеници може само да сонува, а тоа значи дека веќе се прифатени договорите кои веќе се спроведуваат со брзина на светлината.

И како тоа сме ние Македонија кога според договорите не нема, нема историја, нема македонски јазик, нема име, нема асномски устав!
Ајде, прашајте го за ова?!
Што молчите, сега се прашува, па, му се дава глас за власт, не по власт прашања!
Тогаш ќе биде доцна за лек по умирање!

Полека, но, сигурно северна ќе заживее, бидејки ова СТО ПАТИ ви го кажаа и Мицко и Муцунски и уште по некој вмровски абдал, само вие не верувате и викате, па политики се тоа, Сафет, Гога и Веруш се престава за пред надворешната глобалофашистичка сцена наметнати од Мицковски под изговор
,,помирување,,. Кое црно помирување со предавници и рушители и на партијата и на државата?!

Е, тие браќа и сестри што ја рушеа партијата, истите тие змии сега ви се под пазува и кога ќе дојде време ќе излезат и пак ќе плукаат отров и по народот и по државата, по нашиот спокој, мир и постоење!

А, просветителите и сите кои со крв ги градеа темелите за слободарска Македонија, држава со свој јазик, име, писмо и култура сега плачат под црната земја, бидејки се што создаваа денес или е избришано или со нивните дела се китат оние кои најмалку ги заслужуваат!

А нивните потомци Македонци се само неми посматрачи на сопственото бришење и само гледаат како некој друг го креира нивниот живот, како да живее, кој е и кој треба да биде македонскиот народ!

ЌЕ МОЛЧИШ ЛИ УШТЕ СВЕТ НАРОДЕ МАКЕДОНСКИ ИЛИ ЌЕ СЕ БОРИШ ЗА СВОЈАТА СВЕТОСТ ОД ИСКОНА ЗА ВЕЧНИ ВРЕМИЊА?!

Виолета Петковска

Фотографија на Violeta Petkovska.

Related posts

Leave a Comment