Економија

„Вирусот“ на СВБ ја зарази и Европа: Паднаа акциите на главните берзи, доларот тоне

Нема сомнеж дека банкротот на една од најголемите американски банки, SVB , сериозно го потресе Вол Стрит и американскиот пазар … Но, „одгласот“ се слушна многу подалеку – сè до Европа и остатокот од светот.

Европските акции паднаа денеска, 13 март, бидејќи инвеститорите ги отфрлија глобалните напори да се запре „брзо растечката криза“ што произлегува од американскиот банкарски сектор.

Германскиот финансиски надзорник инсистира на тоа дека колапсот на банката во Силиконската долина (SVB) не претставува закана за финансиската стабилност , а францускиот министер за економија изјави дека „банкротот на американските банки не е заразен“.

Сепак, факт е дека европските акции паднаа длабоко во црвената зона како што напредуваше утрото , а банкарските акции особено силно паднаа во Италија и Швајцарија

Берзите во Франкфурт и Париз паднаа за околу три отсто, додека во Милано во една фаза падна за речиси пет отсто, а во Цирих за 1,7 отсто. Лондон падна за 2,3 отсто со ограничени загуби откако HSBC се согласи да го купи британското одделение на SVB за номинална сума од една нога (1,2 долари).

Доларот, исто така, падна, бидејќи превирањата ја поттикнаа неизвесноста во врска со плановите на американската централна банка да ги зголеми каматните стапки. Паднаа и цените на нафтата.

Дополнително, денеска се појави веста дека во петокот е затворена Signature Bank од Њујорк.

Кризата ги принуди ФЕД, Министерството за финансии и Федералната корпорација за осигурување на депозити да се обврзат дека „целосно ќе ги заштитат сите штедачи и ќе ги поддржат сите кредитори кои се борат да најдат готовина“ обезбедувајќи им полесни услови за краткорочни заеми.

Во заедничкото соопштение тие рекоа дека штедачите на СВБ ќе имаат пристап до „сите нивни пари“ од понеделник, 13 март , и дека даночните обврзници нема да мора да ја платат сметката.

Related posts

Leave a Comment