Колумни

Владимир Пановски – СЕВЕРЏАНИ КАКО НАРОД НА 21 ВЕК

 

СЕВЕРЏАНИ КАКО НАРОД НА 21 ВЕК
Етимолошки зборот ,,Север,,означува нешто на север , ама ако има на север треба да постои истото и на југ и на запад.Второ држави на Север се прибалтичките земји и Скандинавија , а земја која е во медитеранот досега немало со предзнак север.Значи е новина на 21 век.
Сега да се вратиме на народот.Во Македонија низ вековите и денес живееле и живеат Македонски народ и народности Албанци, Турци, Срби, Власи,Роми, и други помали заедници кои ги имаа сите права со Асном ,ама сеуште не живееле СЕВЕРЏАНИ..Почетоците нивни се уште од распадот на Југославија, се инфилтрираа во новата држава Македонија и последните 10-тина години се во експанзија..Во време на Грујо ги нарекуваа СОНЧОГЛЕДИ а денес се Северџани дури почна да се инфилтрира и едно друго име Северџгани .,,Севеџани, се комформисти, поддржани од власта, ги уживаат сите удобства во државата имаат квалитетни работни места кои се подобро платени од останатите дури и да не работат а да земаат плата, можат комотно да се дружат во ЛГБТ организациите и да уживаат во разни опојни дроги. Тој комформизам од одење за викенди во Охрид го заменија со одење во Грција.Секогаш уредно облечени.секогаш присутни на културни и спортски манифестации, заштита на животна средина но не и на државата, заштита на животни , секогаш децата на разни курсеви за се и сешто, скапо уредени домови и со скапи коли па и тенденции да се купи некој стан повеќе за да се издава под кирии и да се има додатни приходи..Тие истите не им е тешко да поддржат било каква идеологија, не им е тешко да сменат име на држава, не им е тешко да поддржат мењање устав, јазик, историја, само да можат и понатаму да го уживаат својот комодитет. Се спремаат и ги праќаат своите деца на скапи колеџи по светот , не да работат туку да ги трошат парите одовде ..Тоа се Северџаните. А ги има не само од СДС , не само од ДУИ туку и од ДПНЕ. За нив сите останати се рајата која мора да работи за нив, која мора да ги остава своите коски за да може да си ги плати сметките и да ги нахрани и школува своите деца..МАКЕДОНЦИТЕ..Значи Македонците во својата земја станаа робови на туѓи сили, на туѓи интерси.Не им е тешко воопшто на Северџаните да дојдат и други сили да ја окупираат земјата, не им е тешко да населат и друг народ од земја каде нема моментално ни војни како се прикажуваат. Со голема сласт го кажуваат зборот Северна и веруваат дека со тоа од властите ќе добијат уште поголеми привилегии.
Северџаните се со тенденција на рушење на се што е вредно во државата и правење депонија он неа
Каде ќе ги најдете??
Лесно ,по цел ден се по кафетериите низ градот.Не фатиле работа, не знаат ниту како изгледа да работиш, и се фалат као еве немале нешто работа па излегле на кафе.
Тие истите се на сите шалтери на државните институции, на банките, во ИТ секторите. телефонијата, значи сите услужни гранки каде се вртат монополски огромни пари со амин на власта
Епа да им кажам ДРЖАВА НЕ СЕ ГРАДИ СО НЕЈЗИНО РУШЕЊЕ. ДРЖАВА НЕ СЕ ГРАДИ СО НЕСОВЕСНО ТРОШЕЊЕ НА НЕЈЗИНИТЕ ПАРИ..

И уште нешто .Не сакам да чујам никакви закани околу напад на оваа нација Северџани , затоа што тоа ми е исто као,, Да се бараат правата не белците,,.Тие се безлична именка, чипови, еврољупци, комформисти и према нив немам никаков респект. Према нив ќе бидам екстремен во нападите за се и сешто..Тие направија да ни се распадне државата и да живееме во оваа Депонија Вукојебина..Нема да бидам мирен се додека ги гледам пред очи..А власта , таа е мала група 1000 луѓе..Поддршката е по страшна од власта..Без поддршка власта паѓа за 24 часа..Поздрав мои мили МАКЕДОНЦИ во борба против Северџаните

 

Владимир Пановски

Related posts

Leave a Comment