Свет

Владимир Путин: „Како и во 1945 година, победата ќе биде наша“

Your Wednesday Briefing: Russia Claims Some Troop Pullbacks - The New York  Times

Рускиот претседател Владимир Путин во неделата изјави дека „како и во1945 година, победата ќе биде наша“, споредувајќи ги споредбите меѓу настаните од Втората светска војна и конфликтот во Украина, во пораката во пресрет на Денот на победата над фашизмот, објави Франс прес.

„Денес нашите војници, како и нивните предци, се борат рамо до рамо за да ја ослободат својата татковина од нацистичката нечистотија, убедени дека, како и во 1945 година, победата ќе биде наша“, рече Путин во неделата во пораката до жителите на поранешниот советски блок. како и оние од сепаратистичките региони на источна Украина. „Денес наша заедничка должност е да го спречиме заживувањето на нацизмот, кој предизвика толку многу страдања на народите од различни земји“, додаде тој, изразувајќи желба „новите генерации да бидат достојни за споменот на нивните татковци и дедовци. “

Покрај војниците, Путин спомна и цивили кои делуваа одвнатре, „и тие го скршија нацизмот“, и покрај безбројните жртви. „За жал, нацизмот повторно се крева денес“, рече Путин во дел од говорот пред Украинците. „Нашата света должност е да ги спречиме идеолошките наследници на поразените“ во „Големата патриотска војна“.

Тој на сите луѓе во Украина им посака „мирна и праведна иднина“. Москва во понеделник со голема воена парада ќе ја одбележи победата над нацистичка Германија. Руската специјална операција во Украина на 24 февруари е оправдана со желбата за „демилитаризација“ и „деназификација“ на Украина.

Related posts

Leave a Comment