Анализа

Владимир Трајковски: Како администрацијата на Трамп го подготвуваше крајот на светот

Како, за мандат од четири години, администрацијата на Трамп, предводена од неоконсите Пенс и Помпео, неколку пати го доведуваа светот на работ на нуклеарна војна.

Исто така да потсетиме дека за време на оваа администрација на САД, на Македонија криминално и беше сменето уставното име, а ние бевме претворени во граѓани-коси црти. Насилно бевме втурнати во НАТО, а претходно ни беше извезена шарена револуција, со која се направи трансфер на власта, кој резултираше со напуштање на добрите релации со Москва и Пекинг и прекинување на веќе најавените проекти: Турски тек и Пат на свилата, кои ни носеа голем економски бенефит.

Но да почнеме од почеток со преставување на опасната апокалиптична секта на Помпео и Пенс, која буквално има за цел да го забрза второто Христово доаѓање, преку наводно исполнување на пророштвата од библијата а посебно од книгата на Откровението, каде се вели, дека спасителот ќе дојде кога Ерусалим ќе биде повторно прогласен за главен град на еврејската држава, а истовремено ќе се изгради и возобнови, Соломоновиот Храм. Сето ова би се случило после масовна војна на Блискиот Исток во која главен збор би имал Израел подпомогнат од САД.

Поставувајќи ја политиката на администрацијата на Трамп за Блискиот исток, една од првите работи што Мајк Помпео и ’ги соопшти на својата публика во Каиро е дека тој дошол во регионот како„ како евангелистички христијанин “.
Во својот говор на Американскиот универзитет во Каиро, Помпео рече дека во неговата канцеларија во државниот оддел: „Ја чувам Библијата отворена на моето биро за да ме потсетува на Бог и на неговиот збор и на вистината“.

Примарната порака на државниот секретар во Каиро беше дека САД се подготвени уште еднаш да ги прифатат конзервативните режими на Блискиот исток, без оглед колку се репресивни, доколку направат заедничка кауза против Иран.

Неговата втора порака беше религиозна. При неговата посета на Египет, тој личеше повеќе на проповедник отколку на дипломат. Тој зборуваше за „вродената добрина на Америка“ и се восхитуваше на новоизградената катедрала како „неверојатен завет направен од раката на Господ“. Желбата да се избрише наследството на Барак Обама, инстинктивната прегратка на автократите од Доналд Трамп и приватните интереси на Организацијата Трамп беа анализирани како движечки сили зад надворешната политика на администрацијата.

Гравитационото влечење на белите евангелисти е помалку видливо. Но, тоа може да има далекусежни последици во политиката. Потпретседателот Мајк Пенс и Помпео ја наведуваат евангелската теологија како моќна мотивирачка сила.Исто како што стори во Каиро, Помпео го повика собранието на Големата црква од Канзас пред три години да се вклучи во борбата на доброто против злото.

„Ние ќе продолжиме да ги водиме овие битки“, рече тогашниот конгресмен на црквата на Самитот во Вичита. „Тоа е борба без крај… до екстаза. Бидете дел од тоа. Бидете во борбата “.

За публиката на Помпео, неговиот транс, повика на апокалиптична христијанска визија за иднината, конечна битка помеѓу доброто и злото и второто доаѓање на Исус Христос, кога верниците ќе се искачат на небото, а останатите ќе одат во пеколот.За многу евангелистички христијани во САД, еден од клучните предуслови за таков момент е собирање на светските Евреи во поголем Израел помеѓу Медитеранот и реката Јордан. Тоа е верување, познато како премиенален диспенационализам или христијански ционизам – и има многу реални потенцијални последици врз надворешната политика на САД .

Тоа директно ги обојува ставовите за израелско-палестинскиот конфликт и индиректно, ставовите кон Иран, пошироката геополитика на Блискиот исток и приматот на заштита на христијанските малцинства. Во својата посета на Каиро, Помпео се пофали со Абдел Фатах ал-Сиси за изградбата на новата катедрала, но не се осврна на 60.000 политички затвореници што египетскиот режим се смета дека ги држи со рутинска употреба на тортура.

Помпео е евангелистички презвитеријанец, кој вели дека бил „донесен кај Исус“ од други кадети на воената академија Вест Поинт во 80-тите години на минатиот век.„Тој најдобро знае како неговата вера е во интеракција со неговите политичките убедувања и должностите што ги презема како државен секретар“, рече Стен ван Ден Берг, постар пастор на црквата на Помпео во Вичита . „Доволно е да кажам, тој е верен човек, има интегритет, има сочувствително срце, скромно расположение и ум за мудрост“.

Бидејќи Доналд Трамп се најде сè позависен од нив за неговиот политички опстанок, влијанието на Пенс, Помпео и ултраконзервативните бели евангелисти кои стојат зад нив, рапидно порасна.

„Многумина од нив се радуваат на второто Христово доаѓање затоа што за нив тоа значи вечен живот на небото“, рече Ендру Чешнут, професор по религиозни студии на Универзитетот Комонвелт во Вирџинија. „Постои опиплива опасност луѓето со висока позиција кои се придружуваат на овие верувања да бидат подготвени да нè одведат во конфликт што ќе предизвика Армагедон“.Чеснит тврди дека христијанскиот ционизам стана „мнозинска теологија“ меѓу белите евангелисти во САД, кои претставуваат околу една четвртина од возрасната популација . Во една анкета во 2015 година , 73% од евангелистичките христијани велат дека настаните во Израел се пророкуваани во Книгата на Откровението. Испитаниците не биле прашани конкретно дали веруваат дека развојот на настаните во Израел навистина ќе ја предизвикаат апокалипсата.

Односот меѓу евангелистите и самиот претседател се комплицирани. Самиот Трамп го отелотворува спротивното од побожниот христијански идеал. Трамп не е црковен посетител. Тој е вулгарен, двапати разведуван, обвинуван за сексуални напади врз жени. Но, белите евангелисти го прифатија.

Осумдесет проценти од белите евангелисти гласаа за него во 2016 година, а неговата популарност меѓу нив е константна. Додека другите бели гласачи се оддалечија од него во првите две години од неговото претседателствување, белите евангелисти останаа неговиот последен солиден бастион.

Некои водечки евангелисти гледаат на Трамп како на кралот Кир, персискиот цар од шестиот век п.н.е., кој ги ослободи Евреите од вавилонското ропство.

Споредбата е направена експлицитно во Пророштвото на Трамп , религиозен филм прикажан во 1.200 кина низ целата земја во октомври 2019, во кој е претставен пензиониран пожарникар, кој тврди дека го слушнал гласот на Бог, велејќи: „Јас го избрав овој човек, Доналд Трамп, за такви времиња како ова “..Ленс Волна , самопрогласен пророк, кој се појавува во филмот, го нарече Трамп „Божји кандидат за хаосот“ и „модерен Кир“.

„Кир е пример за неверник назначен од Бог како средство за исполнување на целите на верните“, изјави Кетрин Стјуарт , која многу пишува за христијанското право.

Таа додаде дека ја поздравуваат неговата подготвеност да ги прекрши демократските норми за борба против согледаните закани по нивните вредности и начин на живот.

„Христијанското националистичко движење се карактеризира со чувство на прогонство и, до одреден степен, параноја – јасен пример е идејата дека некако се води„ Божиќна војна “, рече Стјуарт. „Луѓето на тие позиции честопати одат кон авторитарни лидери кои ќе направат се што е потребно за да се борат за нивната кауза“.Трамп беше израснат како презвитеријанец, но сè повеќе се наклонуваше кон евангелистичките проповедници, бидејќи започна да размислува за кандидатурата за претседател.

Изборот на Трамп на Пенс за свој кандидат беше гест на неговата посветеност, а четворица од шесте проповедници на неговата инаугурација беа евангелисти, вклучувајќи ги Вајт и Френклин Греам, најстариот син на проповедникот Били Греам, кој го бранеше Трамп низ неговите многу сексуални скандали , посочувајќи: „Сите сме грешници“.

Скоро сами меѓу најголемите демографски групи, белите евангелисти со големо мнозинство беа за граничниот ѕид на Трамп, што некои проповедници го поистоветуваат со утврдувањата во Библијата.Евангелските врски помогнаа и во формирањето на американските сојузи во претседателството на Трамп. Како државен секретар, Помпео беше клучен во создавањето врска со другите евангелистички водачи во хемисферата, вклучително и Џими Моралес од Гватемала и новиот претседател на Бразил, Жаир Болсонаро . Двајцата се обврзаа да го следат водството на САД за преместување на нивните амбасади во Израел во Ерусалим .

Наредбата на Трамп да ја премести американската амбасада од Тел Авив – во врска со приговорите на неговиот тим за надворешна политика и национална безбедност – е зачудувачки пример за евангелистичката моќ.

Двајцата пастори кои добија главен збор на церемонијата на отварањето на новата американска амбасада во Ерусалим, беа огнените христијански ционисти: Роберт Џефрес, пастор од Далас, кој порано изјави, дека муслиманите и мормоните, се во пеколот ; и Џон Хејги, телевангелист и основач на Христијаните Обединети за Израел (Куфи), кој еднаш рече дека Хитлер и холокаустот се дел од планот на Бога да ги вратат Евреите во Израел , за да го отворат патот за второто Христово доаѓање. За многу евангелисти, овој потег го зацементира статусот на Трамп како нов Кир, кој го надгледуваше враќањето на Евреите во Ерусалим и обновата на Соломоновиот Храм. Заострувањето на евангелистичката контрола врз администрацијата, исто така, се рефлектираше во зголемено непријателство кон ООН, честопати прикажано како злобна и безбожна организација.
Некои теолози, исто така, гледаат сè повеќе евангелистичка нијанса на пошироката политика на Блискиот исток на администрацијата, особено нејзинато жестоко прифаќање на владата на Бењамин Нетанјаху, недостатокот на симпатии за балансирање кон Палестинците – и инсистираното демонизирање на иранската влада .Евангелисти, рече Чеснут, „сега видете ги Соединетите држави утврдени во света војна против силите на злото, за кои сметаат дека ги отелотворува Иран“.

Во говорот на крајот на регионалната турнеја, Помпео ја репризираше темата, опишувајќи го Иран како „канцерогено влијание“.
Реализација на оваа сулуда политика, беше убиството на Иранскиот Генерал Касем Сулејмани кон крајот на 2019, кога блискиот исток беше доведен на раб на општа војна, која беше избегната со крајни дипломатски притисоци од страна на Москва.

Но, логиката на неговата политика на постојано зголемување на притисокот, заедно со ненаситната поддршка за Израел и Саудиска Арабија, ја прави конфронтацијата со Иран уште поверојатна. Интересно е што администрацијата на Трамп, за цело време работеше на уривање на Сирискиот претседател, Башар Ал Асад, преку воздушни напади кои заедно со Израел ги изведуваа во континуитет. Исто така, за цело време на својот мандат, се провоцираше официјална Москва, преку непристојна понуда до Белорусија за достава на гас од боци во замена за Рускиот природен гас. Создавање на конфликт во Нагорно Карабах, инсталирање на про амеркански режим во Ереван.
Екстремните евангелисти, дури и не кријат дека на Русија гледаат како на земјата на Гог и Магог, од библијата, а со тоа јасно ставаат до знаење дека ја сметаат за свој непријател.

И додека се подготвува трансфер на претседателската функција во Капитол Хил, Помпео не престанува со провокации. Денес тој ја обвини Русија за тоталитарен режим кој не дозволува поинакво мислење од власта во Кремљ. Повод беше приведувањето на Алексеј Навални, опозиционен лидер, кој работи за интересите на светските неолиберали и не ја крие поддршката која ја има од Џорџ Сорос и длабоката држава. Во исто време про турските џихадистички сили во Сирија, поддржани од Ердоган но и од администрацијата на САД, покренуваат офанзива против сириската армија, на кое Москва веднаш остро реагираше со воздушни напади врз терористичките позиции и испраќање копнени сили.

Сево ова е во спротивност на она што на обичниот народ му се сервира, преку фантомски организации како Кју Анон и наводни експерти како Стив Печеник, кои се дел од театарот за уверување на плебсот дека администрацијата на Трамп води света војна против силите на темнината. За жал многумина наседнаа на триковите на оваа апокалиптична секта, која во своите луди глави верува дека е избрана од бога да го забрза Армагедонот, не марејќи за можните човечки жртви ширум планетата.

Фактот дека и компанијата Фајзер, која ги произведе вакцините мРНА, кои ја менуваат човечката генетика, е блиска и промовирана токму од неоконсите блиски до Трамп, ни остава простор да веруваме дека и жигот на ѕверот кој би се вметнал во организмот на луѓето преку овие вакцини, е токму планирано од сектантиве како едно од клучните пророштва во откровението, кое е предуслов за второто Христово доаѓање.

Владимир Трајковски

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!