Свет

Воениот експерт Сивков ја објасни важноста на ослободувањето на Мариупол

Воениот експерт Сивков ја објасни важноста на ослободувањето на Мариупол од вооружените сили на Украина и националните баталјони

Константин Сивков, заменик-претседателот на Руската академија за ракетни и артилериски науки за информативна политика, зборуваше за важноста на ослободувањето на Мариупол од украинската војска и милитантите на националните баталјони.

„Стратешка секако ќе има, бидејќи ова крило, да речеме, најјужното, ќе биде уништено. Главната работа е што значајните сили на Народната милиција на ДНР ќе бидат ослободени да се борат во главната насока против групата која веќе се наоѓа директно во близина на Донбас, која брои од 60-70 илјади до 90-100 илјади“, рече тој во интервју за RT.”

Сивков додаде дека „се работи за многу сериозна група“, која „е сместена во утврдените области“.

„Ќе биде уште потешко да се освои отколку да се разбие војската на Паулус во близина на Сталинград“, смета експертот.

Според него, во овој случај руската армија прави напори да го спаси цивилното население, што ја отежнува задачата.

Како што претходно соопшти официјалниот претставник на руското Министерство за одбрана, генерал-мајор Игор Конашенков, остатоците од украинските војници и милитантите на Азов во Мариупол се блокирани и не можат да побегнат од опкружувањето.

Според шефот на ДПР Денис Пушилин, операцијата за ослободување на територијата на републиката ќе биде интензивирана.

Related posts

Leave a Comment