Свет

Воздушна тревога е прогласена на територијата на сите региони на Украина

Во Киев повторно е прогласена воздушна тревога

Воздушна тревога е прогласена на териториите на сите региони на Украина. Ова произлегува од пораките на украинските Телеграм канали.

„Предупредување за воздушен напад од големи размери“,  пишува ТСН.

Претходно, на 26 октомври, беше објавено воздушно предупредување во Киев , а потоа и во регионите Тернопил, Волин и Ривне.

Напади врз објектите на енергетската и воената структура на Украина 

На 10 октомври 2022 година, рускиот претседател Владимир Путин одржа  оперативен состанок со Советот за безбедност , на кој изјави дека терористичкиот напад на мостот на Крим, кој беше извршен на 8 октомври од страна на украинските специјални служби, не треба да остане без одговор. . На предлог на Министерството за одбрана на Руската Федерација и според планот на Генералштабот, вооружените сили на Руската Федерација извршија масовен удар со прецизно оружје со долг дострел врз енергетските, воените командни и комуникациски објекти на Украина.

На 14 октомври Владимир Путин  рече дека руското Министерство за одбрана не погодило уште седум цели во Украина од 29 планирани.

Related posts

Leave a Comment