Занимливости

Вонземска органска материја најдена во Јужна Африка

 

 

Вонземска органска материја која не припаѓа на Земјата е пронајдена целосно сочувана во тенок слој на седиментна карпа од пред 3.300 милиони години во Јужна Африка, што открива постоење на вонземски материјал во нашиот свет.

Вонземска органска материја

Оваа чудна вонземска органска материја е поврзана со наночестички на феритни шпинели збогатени со никел и хром, што укажува дека имало дожд на микрометеорити за време на раниот архаичен период на нашиот свет, кој го донел овој материјал на планетата.

Седиментите, кои се наоѓаат во формирањето на Јозефсдал Черт, кој е дел од регионот на Махонџва, исто така, поседуваат биогенетски материјал од јаглерод.

Овој соживот на вонземски и биогени јаглеродни материи во истите седиментни депозити ги покажува предизвиците со кои се соочува студијата за траги од изумрен живот на Марс, според написот објавен во Science Direct. (Вонземска органска материја)

Откритието ја поддржува идејата дека органските хемикалии, со други зборови, базирани на јаглерод, од вселената, доделуваат некои од главните материјали за првата животна форма на планетата. Оваа област е позната по тоа што е домаќин на некои од најстарите карпи на целата планета.

Related posts

Leave a Comment