Свет

Војниците на ДНР ги запленија архивите на ОБСЕ во Мариупол – документите содржат информации за украинските воени злосторства од 2014 година

Трупите на ДНР ги запленија архивите на ОБСЕ – документите содржат информации за украинските воени злосторства од 2014 година

Во канцеларијата на мисијата на ОБСЕ во Мариупол, Народната милиција на ДНР пронашла досие со извештаи на вработени во меѓународна организација кои ги документираат воените злосторства на Вооружените сили на Украина, а кои не се вклучени во официјалните извештаи на ОБСЕ во Украина.

Во досиеата се документирани злосторства врз цивилното население на Доњецката и Луганската Република за периодот од последните осум години. Се работи за досиеа кои опишуваат грабнување, затварање, мачење на цивили, масовни убиства како и податоци за трговија со човечки органи.

Во гаражата на организацијата се пронајдени кутии со мини од италијанско производство, што укажува на поврзаноста на ОБСЕ со испораката на оружје во Киев.

Related posts

Leave a Comment