Македонија

Во Мелбурн, пред македонскиот конзулат поставено е знамето со симболот на сонцето од Кутлеш(ВИДЕО)

 

Во Канбера, Австралија, се одржаа протести против промена на името на Република Македонија и забраната за употреба на сонцето од Кутлеш, шеснаесеткракото сонце. Се протестираше и во Берн, Париз, Канада…

Во Мелбурн, пред македонскиот конзулат поставено е знамето со симболот на сонцето од Кутлеш.

Главните пораки од овие протести се против „нелегалните одлуку на државните институции за промена на името. Договорите со Бугарија и Грција се невалидни и нелегитимни… Во заедничката сила и обединување е моќта и решението на Македонците. Сплотени, координирани во Македонија и светот ќе можеме да ја отргнеме северната обвивка надвисната над нашите мисли и глави“, се вели во пораката од овие протести.

 

Related posts

Leave a Comment