Економија

Во САД се предвидува банкрот на Швајцарската банка Credit Suisse

По банкротот на американската банка во Силиконската долина (SVB), треба да се подготвиме за колапс на една од најголемите швајцарски банки Credit Suisse, изјави американскиот инвеститор, финансискиот набљудувач Роберт Кијосаки за Fox Business .

„Проблемот е пазарот на обврзници. Се јавив во Леман Брадерс пред многу години и мислам дека следната банка ќе биде Credit Suisse бидејќи пазарот на обврзници паѓа“, рече тој.

Финансиерот го предвиде падот на Леман Брадерс во 2008 година. Во тоа време, кредитната институција беше четврта по големина инвестициска банка во САД.

Претходно, Кијосаки повика на купување биткоин во пресрет на „инвазијата на фалсификувани пари“ – дополнително издавање долари по колапсот на SVB, која беше рангирана на 16-то место на листата на најголеми американски банки.

Во исто време, акциите на Credit Suisse паднаа за 11%.

Related posts

Leave a Comment