Свет

Во Украина загина Гастон Бесон, главниот регрутер на странски платеници

Украинските изданија известуваат за смртта на основачот на „Украинската меѓународна легија“ – Французинот Гастон Бесон, кој се борел на страната на националистите.

За неговата смрт известува “Strana.ua”.

Исто така, информација за смртта на Бесон на социјалните мрежи дистрибуираше и неговиот колега.

Тој ја објави својата фотографија и ја напиша објавата со зборови за смртта.

Познато е дека 46-годишниот Бесон важеше за еден од главните регрутатори на странски платеници. Тој бараше регрути за вооружените сили на Украина.

Човекот служел во падобранците и специјалните сили, па имал борбено искуство пред да дојде во Украина.

Учествувал во разни конфликти што се случиле во Европа, како и во Азија и Латинска Америка. Водел и единици од 500 борци за време на југословенскиот конфликт.

Неговата единица во Украина се состоеше главно од европски националисти. Бил подреден на Азов, забранет во Руската Федерација*.

 

 

Related posts

Leave a Comment