Свет

Во Чешка вакцинацијата е речиси целосно прекината, а интересот за тестови е намален

Илустрација, Фото: Shutterstock

Експертите го објаснуваат прекинот на интересот за вакцинација пред се на одлуката на новата чешка влада на премиерот Петар Фијала да го укине указот од 10 февруари, со кој се условува вакцинирањето или воведувањето на Ковид-19 за влез во ресторани, настани и други услуги. Уредбата беше донесена од претходната влада на крајот на октомври со цел да се поттикне бројот на вакцинирани во екот на есенскиот бран на мутации што ги наполни болниците.

И покрај високите дневни зголемувања од над 10.000 новозаразени со коронавирус во Чешка, вакцинацијата е речиси целосно прекината, а интересот за тестови е намален бидејќи тестовите во компаниите и училиштата се суспендирани.

Во саботата вакцината ја примиле само 2.744 лица, што е двојно помалку од пред една недела, а со првата доза биле вакцинирани само 100 Чеси, додека биле тестирани 44.000 примероци или за 35.000 помалку од претходната сабота.

Пропусницата за Ковид-19, која беше потребна како доказ за целосна вакцинација или Ковид-19 за влез во ресторани и хотели, спортски и културни настани и користење на некои од услугите, како што е фризерството, беше укината во Чешка во четвртокот, за посети на болници или домови за стари лица.

Тестовите открија 10.953 нови инфекции во саботата, 13.000 помалку од пред една недела, а болниците сега повторно се намалуваат по благиот пораст на Ковид-19 на 3.484, од кои 238 се во критична состојба на интензивна нега или респиратори, изјави Чешкото Министерство за здравство.

Од почетокот на пандемијата на коронавирус во Чешка, 3,3 милиони луѓе се заразени со коронавирус, 6,8 милиони се целосно вакцинирани, над 110.000 ја примиле само првата доза, а дополнителна третина добиле 3,9 милиони.

Социологот Даниел Прокоп, еден од авторите на големата социолошка студија „Животот за време на пандемија“, оцени дека нема многу шанси за брзо зголемување на интересот за вакцинација.

„Нема да има поголемо зголемување. Повеќето од испитаниците од нашата студија кои се двоумеле решиле да не се вакцинираат. Во третата, бустер доза, волјата за нејзино примање е релативно стабилна и се држи до околу 80 проценти од вакцинираните“.

Студијата го смета за проблем тоа што државата не успеала да допре до луѓето постари од 55 години, со пониско образование кои се помалку мобилни, а центрите за вакцинација не се блиску до нив.

„Процентот на вакцинирани во таа група се разликува и до 30 отсто во однос на образованието. Чесите со високо образование постаро од 55 години се практично сите вакцинирани“, вели Прокоп.

Според авторите на студијата, Чешка поминала лошо во пандемијата како една од земјите со најмногу смртни случаи на милион жители, со исклучително долго затворени училишта и затоа што има мала доверба во институциите во споредба со, да речеме, Скандинавија.

„Луѓето не веруваат во мерките, институциите лошо ги објаснуваат, а не се осмелуваат да форсираат почитување на мерките.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!