Занимливости Здравје Медицина Мистерии

Во 1917 година, Рудолф Штајнер предвиде вакцина што ќе ја „изгони целата наклонетост кон духовноста од душите на луѓето“

Ако воопшто се чувствувавте како да сте во духовна војна, не сте сами. Многу од најголемите светски научници, филозофи и подвижници разбраа дека светот е повеќедимензионален и ко-населен со не-физички суштества и добри и зли, секогаш во војна со нас и едни со други.

Не е нешто што може правилно да се објасни со јазикот или науката. Човек мора да култивира таква чувствителност за да може директно да се доживее постоењето на дууховни суштества.

Рудолф Штајнер беше австриски филозоф, просветен работник и духовник, а во текот на својот живот, тој објави бројни книги и трудови за науката за духовноста. Тој гледал на човечкото тело како духовен сад, отворен за окупација од други ентитети.

Да се ​​биде свесен за овие сили значи да се има моќ да се одбие нивното негативно влијание. Да се ​​остане во несвесност од нив значи да се биде лист во нивниот ветер, а духовното култивирање беше клучот за развивање на свесност за нив.

„Духовите на темнината сега се меѓу нас. Ние треба да бидеме заштитени за да можеме да сфатиме што се случува кога ќе се сретнеме со нив и да добиеме вистинска идеја за тоа каде се наоѓаат. Најопасната работа што можете да ја направите во блиска иднина ќе биде несвесно да се предадете на влијанијата кои се дефинитивно присутни “. ~ Рудолф Штајнер

Ако луѓето ја изразат природната човечка склоност кон духовен раст, тие се ослободуваат од страв и вознемиреност и ефикасно развиваат еден вид имунитет кон влијанијата на негативните лица. Ако не, нашата вибрација привлекува непријателски духови и несвесно потпаѓаме на нивното влијание.

„Постојат суштества во духовните сфери за кои вознемиреноста и стравот што произлегуваат од човечките суштества им е толку посакувана храна. Кога луѓето немаат вознемиреност и страв, тогаш овие суштества гладуваат … Ако стравот и вознемиреноста зрачат од луѓето и избиваат во паника, тогаш овие суштества наоѓаат добредојдена храна за себе  и стануваат сè помоќни. Овие суштества се непријателски расположени кон човештвото.

Сè што се храни со негативни чувства, со вознемиреност, страв и суеверие, очај или сомнеж, во реалноста се непријателски сили во суперчувствителни светови, извршувајќи сурови напади врз човечките суштества, додека се хранат. Затоа, пред сè е потребно да се започне со тоа што лицето кое влегува во духовниот свет мора до го надмине стравот, чувството на беспомошност, очај и вознемиреност. Но, токму овие чувства припаѓаат на современата култура и материјализмот; бидејќи ги отуѓува луѓето од духовниот свет, особено е погодно да предизвика безнадежност и страв од непознатото кај луѓето, повикувајќи ги наведените непријателски сили против нив “. ~ Рудолф Штајнер

Со таков длабок глобален страв, вознемиреност и паника од сегашната пандемија, многумина ги изложуваат своите духовни болести и се согласуваат на какво било препорачано однесување или интервенција што може да ги ублажи овие емоции. Заедно со ова е и притисокот за вакцинирање на 7 милијарди здрави луѓе .

Пред скоро 100 години, во серијалот од 14 есеи објавени под наслов, Падот на духовите на темнината , Штајнер издаде предупредување до идните генерации за можна мерка за контрола на масата, прилично слична на визиите презентирани од Орвел и Хаксли . Штајнер предвиде иднина кога вакцините ќе можат да ја украдат нашата духовна природа.

„Во овие четиринаесет лекции, дадени на крајот од 1917 година по четири години војна во Европа, Штајнер зборува за сложените духовни сили кои стојат зад Првата светска војна, обидите на човештвото да изгради теоретски совршени социјални поредоци и многуте поделби и нарушувања што би продолжиме на Земјата до нашево време. Човештвото воопшто спиеше за фактот дека паднатите духови, исфрлени од духовните светови, станаа интензивно активни на Земјата. Ова се манифестираше главно во човековото размислување и перцепција на околниот свет. ”[ Извор ]

Паѓањето во ваква деструктивна дремка ќе биде обележано со ера на материјализам и централизација на моќта, при што влијанијата на „духовите на темнината“ ќе ги инспирираат луѓето да осмислуваат нови технологии и нови средства за угнетување.

Штајнер коментира:

„Ви реков дека духовите на темнината ќе ги инспирираат своите човечки домаќини, во кои ќе живеат, да најдат вакцина што ќе ги изгони сите склоности кон духовноста од душите на луѓето кога се уште се многу млади, и ова ќе се случува како кружен тек низ живото тело. Денес, телата се вакцинираат против една и друга работа; во иднина, децата ќе бидат вакцинирани со супстанца што сигурно ќе биде можно да се произведе, а тоа ќе ги направи имуни, така што нема да развиваат глупави склоности поврзани со духовниот живот – „глупави“ овде се подразбира, во очите на материјалистите. . . .

„ . . конечно ќе се најде начин за вакцинирање на телата, така што овие тела нема да дозволат да се развива склоноста кон духовни идеи и целиот свој живот луѓето ќе веруваат само во физичкиот свет што го перципираат со сетилата. Надвор од импулсите што медицинската професија ги доби од претпоставката – ох, ве молам за спас, поттикнати од туберкулозата од која страдаа – луѓето сега се вакцинираат против ѕуберколозата и на ист начин ќе бидат вакцинирани против каква било склоност кон духовност. Ова е само за да ви дадам особено впечатлив пример за многу работи што ќе дојдат во блиска и подалечна иднина на ова поле – целта е да се внесе конфузија во импулсите кои сакаат да се слеат на земјата по победата на духовите на светлината на Архангел Михаил [во 1879 година] “. ~ Рудолф Штајнер

Штајнер тука зборуваше само за вакцините. Неговиот коментар не ги зема предвид сложените ефекти врз човечката духовност од многубројните огромни влијанија што ги имаме во нашиот свет денес, а сите тие работат против духовната врска самостојно.

Related posts

Leave a Comment