ЕкономијаСвет

Враќањето на капиталот во Русија покажува зголемена доверба во економијата на земјата, вели Путин

Претходно, тој предложи проширување на главната амнестија за најмалку една година, но само за оние кои префрлаат средства во Руската Федерација и регистрираат бизниси во посебни административни зони

 

Враќањето на капиталот во Русија е знак на зголемена доверба во националната економија, изјави претседателот Владимир Путин на конгресот на Сојузот на независните синдикати на Русија.

Најголемите инвестиции доаѓаат во Русија од земји како Кипар и Холандија. Тоа е само репатријација од капиталот. Ова укажува на тоа дека постои доверба во економијата, но и расте се повеќе “, рече тој.

Сепак, Путин нагласи дека “кредибилитетот за заштита на интересите, особено оние на претприемачите, сè уште не е на многу високо ниво”.

“Затоа, [бизнисмените] често сакаат да одат во друга јурисдикција”, објасни тој.

Претходно, Путин предложил проширување на амнестијата за капитал најмалку една година, но само за оние лица кои префрлаат средства во Руската Федерација и регистрираат бизнис во посебни административни зони.

За капитална амнестија

Капиталната амнестија подразбира легализација на странските средства на Русите. Првата фаза од амнестијата се одржа од 1 јули 2015 година до 30 јуни 2016 година, кога даночните власти собраа околу 7.200 декларации за странски имот и средства на Русите.

Втората фаза започна на 1 март 2018 година и заврши на 28 февруари 2019 година. За време на втората фаза беа објавени средства вредни повеќе од 10 милијарди евра. Во замена, барателите беа ослободени од даночна, административна и кривична одговорност за прекршување на даночните и валутните закони. Амнестија се применува на сите приходи, трансакции и трансакции поврзани со странски средства и сметки. Оние кои сакаат да го вратат капиталот во Русија би можеле да го сторат тоа без да плаќаат данок на доход или персонален данок на доход.

На 6 март, Министерството за финансии достави нацрт-закон за третата фаза од амнестијата за капитал. Според документот, сопствениците на средствата во странство можат да достават декларации од 1 мај 2019 до 29 февруари 2020 година.

 

Related posts

Leave a Comment