Свет

Врховниот суд на САД ја овозможи забраната за абортус (ВИДЕО)

Врховниот суд на САД укина пресудата со која се легализираше правото на абортус пред 50 години низ целата земја.

Врховниот суд во петокот го поништи случајот Ро против Вејд, сметајќи дека федералното уставно право на абортус повеќе не постои.

Пресудата ќе ги трансформира правата за абортус во Америка, а некои држави сега можат да ја забранат процедурата.Се очекува половина од американските држави да воведат нови ограничувања или забрани.

 

Related posts

Leave a Comment