Свет

Врховниот суд ја блокираше одлуката на Бајден за задолжителна вакцинација во големите компании

Вашингтон – Врховниот суд на САД го блокираше указот на американскиот претседател Џозеф Бајден за задолжителна вакцинација или неделно тестирање на вработените во големите компании.

Сепак, судот одобри управата да ја спроведе одлуката за задолжителна вакцинација на здравствените работници.

Одлуката е донесена откако минатиот петок судот ги сослуша аргументите во постапката за привремена задолжителна вакцинација издадена од две федерални агенции во ноември со цел да се зголеми стапката на вакцинација во САД и да се направат побезбедни работните места и здравствените институции, пренесува Ројтерс.

Врховниот суд беше поделен и во двата случаи.

Во првиот, шест конзервативни судии гласаа против указот на претседателот Бајден, додека тројца либерални го поддржаа.

Во вториот, одлуката беше донесена со пет гласа „за“ и четири „против“, при што двајца конзервативни судии им се придружија на либералите.

Федералната агенција за безбедност и здравје при работа претходно донесе правило според кое вработените во компаниите со најмалку 100 работници мора да се вакцинираат или тестираат неделно за Ковид-19.

Тоа правило важи за повеќе од 80 милиони вработени, а компаниите ширум САД требаше да почнат да го применуваат минатиот понеделник.

Противниците на одлуката, предводени од државата Охајо, како и одредени деловни групи, побараа од судиите да ја блокираат откако судот од пониска јурисдикција ја укина забраната за таа одлука.

Втората обврзувачка одлука опфати задолжителни вакцини за околу 10,3 милиони здравствени работници во околу 76.000 установи, вклучувајќи болници и домови за стари лица финансирани од програмите за здравствено осигурување Медикер и Медикеид.

Во неважечката пресуда на Врховниот суд за големите компании се вели дека правилото на Дирекцијата за безбедност и здравје при работа не претставува примена на редовните сојузни овластувања.

„Овозможувањето на Администрацијата да ги регулира опасностите и предизвиците во секојдневниот живот, бидејќи повеќето граѓани имаат работа и се соочуваат со истите ризици, значително ќе ги прошири регулаторните овластувања на тоа тело без одобрение на Конгресот“, се вели во соопштението.

Related posts

Leave a Comment