МакедонијаРегион

Вулин : Пендаровски треба да молчи за Србија исто онака како што молчи и за ,,Голема Албанија”

 

 

Министерот за одбрана на Србија, Александар Вулин, му порача на претседателот на Северна Македонија, Стево Пендаровски, дека како Србија ќе го реши својот внатрешен проблем со Косово не е тема за него, и дека по молчењето за “голема Албанија”, тој, исто така, треба да молчи и за Србија.

 

“Пендаровски  малку се прашува за иднината на Северна Македонија, но тој сака да биде прашуван за Србија”. Како Србија ќе го реши својот внатрешен проблем не е тема за претседателот на Северна Македонија, нашиот јужен сосед. Ако идејата за демаркација е “ужасна и недостојна за 21 век”  тогаш тие би можеле да го повлечат признавањето на Косово од почетокот на 21 век или да ја осудат агресијата на НАТО против СРЈ, од самиот крај на 20 век, што доведе до етничко чистење на Србите од Косово и Метохија “, рече Вулин.

Вулин ја коментираше изјавата на македонскиот претседател дека “идејата за корегирање на границите на Белград и Приштина е незамислива”.

Министерот за одбрана истакна дека Пендаровски и должи почитување  на Србија, но тој му должи уште повеќе почитување на сопствениот народ и должен е да му каже што мисли за идејата на Тачи и Рама за обединување на Албанците во “голема Албанија”.

” Пендаровски веројатно не  пропушти да види што се наоѓа  на картата на ” Голема Албанија ” а таму  се наоѓа половина од Северна Македонија. Ако не ја видел оваа карта, нека го праша  претседателот на Собранието Џафери , тој  среќно и пред камери  и во емисии радо ја покажува. Ако молчи за” Голема Албанија ” тогаш слободно  да молчи и за Србија “, истакна Вулин.

Претседателот на Северна Македонија Стево Пендаровски во петокот рече дека идејата за размена на територија и корекција на границите меѓу Белград и Приштина е “незамисливо” и дека е време да престане наддавањето на таа тема.

Според него, тоа е анахрона идеја која не му припаѓа на 21 век и дека не можете да направите ништо пострашно да се случи од тоа  некој навистина да има сериозни планови да се започне таков проект, пренесува македонскиот портал Плусинфо.

“Тоа може да биде работа за експертите, за печатот, но не и за одговорните политичари, затоа што е неодговорно да се зборува за една идеја која во основа е страшна, односно за размена на население и територии во 21-от век”, вели Пендаровски.

Related posts

Leave a Comment