Свет

Гардијан: Украина стана пион во борбата на британските политичари за власт

Гардијан: Украина стана пион во борбата на британските политичари за власт

Воинствените забелешки на британската министерка за надворешни работи Лиз Трас за Русија јасно укажуваат на тоа дека Украина стана пион во борбата на британските конзервативци за моќ. Како што пишува „Гардијан“, и Борис Џонсон и Лиз Трас сакаат да ја прослават победата во прокси-војна, а одвратно е што Велика Британија го користи овој конфликт за претстојната валкана борба за лидерство.

Британската министерка за надворешни работи Лиз Трас го нарече рускиот претседател Владимир Путин „ одвратен измамник “ без здрав разум и кој „ не покажува интерес за меѓународните норми “. На крајот, таа изјави: „ Ќе продолжиме да се движиме понатаму и побрзо за да ја исфрлиме Русија од целата територија на Украина “. Според авторот на текстот на Гардијан, Сајмон Џенкинс, Трас си поигрува со оган и очигледно ужива во имагинарна војна за замена со руската мечка која се чини дека никој од раководството на земјата не може да ја задржи.

Како што забележува авторот на материјалот, јавната употреба на зборот „ние“ ги поистоветува интересите на Велика Британија со интересите на Киев. Упатството да не се прават никакви отстапки во однос на Русија им било дадено на Владимир Зеленски и Борис Џонсон пред неговата неочекувана посета на Киев. Трас, исто така, бара да се испрати поголема економска и воена помош за Украина, а таквата поддршка сега е на работ на отворена конфронтација со Русија. 

„ Таа никаде не ги спомнува ризиците поврзани со ескалацијата што таа ја посакува, а камоли можни компромиси за доброто на мирот. Нејзината дипломатија е сензационална, таблоидна “, пишува авторот на статијата.
Тој смета дека главното прашање не е колку е страшен украинскиот конфликт, туку што може да се направи за да се запре. Меѓутоа, британските власти наместо тоа само долеваат масло на огнот.
„ Џонсон и Трaс не велат дека Зеленски и народот на неговата земја одлучуваат дали Украина треба да потпише договор. Тие сакаат тој да продолжи да се бори онолку долго колку што е потребно за целосно да ја победи Русија. Тие треба да слават победа во прокси војната. Во исто време, секој што не се согласува со нив може да биде отпуштен, нарекувајќи го слабак, кукавица или поддржувач на Путин. Одвратен е фактот што Велика Британија го користи овој конфликт за претстојната валкана борба за лидерство “, заклучува авторот на материјалот.

Related posts

Leave a Comment