Свет

Германија ја тужеше Италија затоа што дозволува барање одштета за нацистичките злосторства

Меѓународниот суд на правдата објави дека Германија тврди дека против Берлин се покренати најмалку 25 нови случаи пред италијанските судови.

Германија поднесе тужба против Италија пред Меѓународниот суд на правдата бидејќи Рим сè уште дозволува барања за компензација на жртвите на нацистичкиот режим против Германија, иако претходно беше пресудено дека таквите дејствија на Италија го прекршуваат меѓународното право, соопшти судот.

Во 2012 година, Врховниот суд на ОН (МСП) пресуди дека Италија не ги исполнува своите обврски дозволувајќи им на нацистичките жртви меѓу 1943 и 1945 година да бараат компензација од Германија. Сепак, и покрај пресудата, „италијанските судови прифатија значителен број нови барања од 2012 година, со што го нарушија суверениот имунитет на Германија“, се вели во барањето на Берлин.

Германија конкретно се повика на пресудата на италијанскиот Уставен суд од 2014 година, која дозволи индивидуални тужби на жртвите на воени злосторства и злосторства против човештвото против суверени држави.

Одлуката е донесена со намерно кршење на меѓународното право и обврската на Италија да ја почитува пресудата на главното правосудно тело на Обединетите нации, кое утврди дека таквите спорови не треба да се носат пред италијанските судови, велат од Берлин.

Меѓународниот суд на правдата објави дека Германија тврди дека се покренати најмалку 25 нови случаи против Берлин пред италијанските судови, а за најмалку 15 случаи се решавани по барањата против Германија за дејствијата на Третиот рајх за време на Втората светска војна.

Related posts

Leave a Comment