Свет

Германските војници се побунија: Не можеме да испраќаме оружје во Украина

Explaining the Poverty of Germany's Strategic Debate

Заменик-генералниот инспектор на германскиот Бундесве,р Маркус Лаубентал, се противи на испораката на тешко оружје во Украина, нагласувајќи дека истото оружје му треба и на Берлин.
„За да управуваме со вооружените сили и да обучуваме нови војници, ни требаат системи за вооружување“, рече Лаубентал.

Според него, борбените возила на пешадијата од типот „мардер“, кои ги бара Украина, сè уште и се потребни на Германија за исполнување на различни обврски, вклучително и во рамките на НАТО. Затоа, тие не можат само така да му бидат отстапени на Киев, додаде тој.

Related posts

Leave a Comment