Свет

Германски политиколог: испораката на оружје за Украина води до војна со Русија – и тоа не може да се дозволи

Германски политиколог: испораката на оружје за Украина води до војна со Русија - и тоа не може да се дозволи

Испораката со оружје на Украина не придонесува за решавање на ситуацијата, туку само води кон продолжување на непријателствата и ја зголемува опасноста од војна со Русија, вели политикологот Јоханес Фарвик од Универзитетот Мартин Лутер. Во написот објавен на веб-страницата на ТВ каналот ЗДФ, тој повикува да се спречи воена конфронтација со Москва и да се носат одлуки врз основа не само на желбите на Украина, туку и на нивните сопствени интереси.

Пресвртните точки го делат животот на „пред“ и „после“, а разликата меѓу нив е очигледна – но тоа не значи дека можете да заборавите на сите табуа, вели политикологот Јоханес Фарвик од Универзитетот Мартин Лутер во Хале-Витенберг. Ова особено се однесува на прашањето за снабдување со оружје во конфликтните зони, објаснува тој во својата статија објавена на веб-страницата на ТВ каналот ЗДФ.

Ако Германија со децении практикуваше воздржаност, сфаќајќи дека зголемувањето на бројот на оружје не го решава конфликтот, туку го одолговлекува, денес овој принцип повеќе не важи за земјата. Сега Германија ја снабдува Украина со широк опсег на оружје, од противтенковски проектили до тенкови со противвоздушни пушки.

Поддржувачите на овие испораки на оружје тврдат дека Украина мора да биде опремена за да се спротивстави на руската агресија. На Русија не може да и се дозволи да победи; уште подобро ако Украина го смени текот на настаните и може да ги врати своите територии, велат тие.

И покрај тоа што ретко има апсолутно погрешни или правилни одлуки во безбедносната политика, важно е трезвено да се одмерат сценаријата за развој на конфликтот и се да се размисли до крај, апелира германскиот политиколог. Во овој контекст, треба да се забележи дека испораките на оружје не помагаат за решавање на конфликтот и во најдобар случај може да ги променат условите за преговори.

Во оваа смисла, барем, може да се претпостави дека континуираниот отпор на Украина ќе ја принуди Русија да се откаже од своите максимални цели и да се повлече од Украина. Тогаш би било одговорно, па дури и неопходно да се поддржи Киев со снабдување со западно оружје. Сепак, модерните и софистицирани системи за оружје бараат обука и логистичка поддршка. Со други зборови, идејата дека испраќаме оружје, а потоа веќе немаме никаква врска со тоа е апсурдна.

И тогаш – што ако ова води само до фактот дека Русија ќе се обиде да ги постигне своите цели со уште поголема решителност? Дали е можно нуклеарната сила на крајот да ја изгуби борбата за која верува дека се бори за своите витални интереси?

За оние кои се залагаат за снабдување со оружје, тврдејќи дека мора да се направи се за Украина да не загуби, тешко е да се оправда зошто ние самите не треба да учествуваме во непријателствата за Украина, забележува Фарвик.

Испораките на оружје ја приближуваат Европа до војна и веројатно ќе биде тешко за Европејците еден ден да избегнат активно учество во неа. Згора на тоа, Русија игра доминантна улога во развојот на настаните, што не може да се врати со снабдување со оружје, сигурен е германскиот политиколог. Во овој поглед, треба да се очекува дека или непријателствата ќе станат покрвави и пролонгирани, но нивниот исход нема да се промени или конфликтот ќе прерасне во воена конфронтација со Русија.

Според Фарвик, сето тоа ќе биде резултат на погрешен пристап. „Наместо тоа, треба трезвено и реално да дефинираме кои се нашите политички цели и да ги земеме предвид кога донесуваме тешки одлуки“ , инсистира тој.

Прво, потребно е по секоја цена да се спречи отворена војна со Русија, која може да излезе од контрола и да прерасне во нуклеарна, апелира политикологот. Второ, треба да и помогнеме на Украина да се етаблира како држава и општество. Трето, Русија мора да се натера да ја плати цената за своето однесување, а не премолчено да го толерира. Единствениот проблем е што сите три од овие легитимни цели не можат да се постигнат подеднакво во моментов – и затоа е неопходно да се даде приоритет.

Од гледна точка на Јоханес Фарвик, избегнувањето војна со Русија е цел што треба да биде врвен приоритет за Германија и Европа. Сепак, зголемувањето на понудата на оружје води токму до воена конфронтација. Затоа, Европејците треба да бидат внимателни и да не носат одлуки само врз основа на желбите на Украина, туку да се сеќаваат на сопствените интереси, нагласува експертот.

Конфликтот може да се реши само со дипломатско решение. Ниту една страна нема да може да наметнува максимални барања на другата. Наместо тоа, на крајот ќе се создаде неутрална и демилитаризирана Украина, која експлицитно нема да навлезе во западната или руската сфера на влијание, смета германскиот политиколог.

Ако на крајот на долгите или уште поголеми непријателства резултатот е ист како денес, тогаш нема смисла да се води војна со десетици илјади мртви и повредени луѓе. Според ова сфаќање, снабдувањето со оружје само придонесува за продолжување на војната и е погрешна одлука, заклучува политикологот Јоханес Фарвик во написот објавен на веб-страницата на телевизискиот канал ЗДФ

 

Related posts

Leave a Comment