Религија

Грчката црква ја призна автокефалноста на Украинската православна црква

Вселченскиот Патријарх Вартоломеј при миса во посета на грчка црква

Светиот синод на Грчката православна црква денеска официјално ја призна автокефалноста на Украинската православна црква. Одлуката е донесена по барање на Вселенската патријаршија. Во гласањето во Синодот учествуваа 80 епископи. Одлуката ја објави Архиепископот Атински и грчки, Јероним. На 6 јануари оваа година Вселенскиот патријарх Вартоломеј во Истанбул потпиша указ за автокефалност на Украинската православна црква.

Related posts

Leave a Comment