Свет

Гуаидо вели дека повикот на ОАС за нови избори во Венецуела е “победа на демократијата”

Во петокот, Организацијата на американските држави усвои декларација дека “поддржува враќање на демократијата во Венецуела со мирни средства”

 

 

 

 

КАРАКАС, 29 јуни. Декларацијата на Организацијата на американските држави (ОАД) која повикува на одржување на претседателските избори во Венецуела ја претставува победата на демократијата, рече во петокот венецуелскиот опозициски водач Хуан Гваидо.

“Поддршката што ја добивме од ОАС денес служи како доказ дека ги користиме сите достапни механизми во рамките на унифицирана стратегија насочена кон запирање на узурпацијата”, напиша Гуаидо на неговата официјална сметка на Твитер. “Ова е голема победа за демократијата во Венецуела, бидејќи регионот како целина ја проширува поддршката за нашата борба и решавање на кризата”, додаде тој. Гуаидо вети дека ќе објави “важни одлуки за следната фаза од борбата” во следните неколку дена.

Во петокот ОАС усвои декларација на седницата на Генералното собрание, која “го поддржува враќањето на демократијата во Венецуела со мирни средства” и повикува на одржување на нови претседателски избори во Боливарската Република.

Деветнаесет земји гласаа за документот, додека осум гласаа против него, а шест се воздржаа.

На 23 јануари, претседателот на националното собрание на Венецуела Хуан Гуаидо се прогласи себеси за в.д.  претседател. Венецуелскиот претседател Николас Мадуро го опиша како обид за државен удар и најави прекин на дипломатските односи со САД. На 28 јануари, САД наметнаа санкции на Венецуелската државна нафтна компанија.

Гуаидо беше признат како привремен претседател од страна на земјите од групата Лима (освен Мексико), како и од Албанија, Грузија, САД и Организацијата на американските држави. Неколку земји од ЕУ излегоа со поддршка за парламентот на Венецуела и изразија надеж за нови избори за решавање на кризата. Мадуро беше подржан од Русија, Белорусија, Боливија, Иран, Кина, Куба, Никарагва, Ел Салавадор, Сирија и Турција.

Related posts

Leave a Comment