Дефинитивно, Исус е прогласен од страна на Еврејската заедница за лажен пророк и дејствувале политички јавно да се убие и да се принесе како жртва за време на полната месечина, бидејќи како што знаете јудеизмот е тесно поврзан со ноќниот лунарн култ од една страна а од друга со Сатурн (Saturday, Шабат). Сетете се зошто Јеховните сведоци не го слават Божиќ, туку само Пасха (Велигден). Од таа причина тој е толку омразен во Талмудот, бидејќи неговото духовно учење и револуција била дијаметрално спротивни од паразитско феудалниот систем на социјалните паразити фарисеите кои се стремеле кон робовладетелство и светско лихварство.

sneer

Дел од сликата Christ Carrying the Cross 1510 /  1535 – Хиронимус Бош

Бидејќи Чумата ја зафатила цела Европа во средината на 14 век, уништувајќи скоро половина од населението, многу луѓе од Европа започнале да дигаат многу силни обвинениа против овој народ наделку познат по своите интриги и подмукли игри. Се ширеле обвиненија дека Евреите ја предизвикале болеста со намерно труење со бунарите, реките и изворите. Ова било пред се веројатно затоа што тие не биле речиси воопшто инфицирани за разлика од другите луѓе, бидејќи многу Евреи избрале да не ги користат обичните бунари во градовите и селата и затоа што Евреите признале дека ги трујат бунарите под тортура.

BurningoftheJewsВо оваа илустрација од книгата од 1349 година на францускиот хроничар Жил Ли Муисис, жителите на градот погодени од Чума ги палат Евреите, за кои се обвинувани дека ја предизвикуваат болеста

Како тука не би дошло до некаква забуна или пак некој да се осмели да ни залепи некака расистичка или анти-семтиска етикета, мораме да истакнеме дека пред се Евреите не се единствените семити од една страна, додека од друга страна сите Евреи не само што не се дел од сотинската паразитска елита, туку и самите се заложници па дури и жртви на овие социјални-паразати. Од каде пак води потекло на самата левитска врхушка меѓу Евреите е сосема длабока тема која бара да се навлага во митовите и пракзните од древните цивилизаии на далечното минато, но тоа засега само би ја развлечкало уште повеќе главната тема. Па дури и за овие средно-вековни настани ние немаме потполна прдстава.

coronavirus-venice-italy-1

Исто така би сакал да му дадам едно појаснување и една почиста слика на читателот дека Евреите не се посебен народ, туку нивната посебност како народ е токму Јудеизмот – религијата на Евреите. На пример не постои никаква генетска разлика помеѓу Сефардските Евреи и Арапите освен религијската. Со ова сакам подобро да го запознаат читателот како полесно би ја разбрал психологијата и политиката на овој народ – релгија.

Значи според мене Евреите всушност не се некој посебен народ, туку голема верска заедница – поклоници на Јудеизмот бар така изгледа од денешен агол. Јудеизмот (יהודה) Yehudah, “Judah” како поим веројатно води потекло од племето на Јуда (едно од повеќето пустински племиња во денешен Израел). Значи еврејството (јудеизмот) треба да се гледа повеќе како религијски програм а не како некаква национална определба, тек потоа се создала т.н. етничка основа која на Википедија конечно е дефинирана како етно-религијска група кога говориме за Евреите. Затоа секој обид да се окриват Евреите за светска доминација и заговор на народна, етничка или расна основа е тотално промашена работа. Промашена работа поради повеќе причини, а едната од нив е што повеќето од овие заедници и групи самите се жртви на ционистичката групација која игра улога на доминантна еврејска струја, главно сочинета од финанско-банкарски моќници и темни кабалисти дефинирани како крипто-евреи . Така што јас лично Евреите не ги гледам многу поразлично од муслиманите или христијаните особено кога дознаваме дека христијанството и исламот се исто така абрахамски религијски и гранки на јудеизмот, тогаш сликата ни станува уште појасна. Така што повеќето Евреи се само загубени овци во домот на Израел. Значи овој програм – Јудеизам буквално е инсталиран кај сите човечки раси и така се создадени со текот на времето етникумите на Црните Евреи (Бета Израел) од Етиопија, Судан, Еритреа, потоа ги имаме и Белите и на крај се среќаваат и Жолтите Евреи.

53179319_10215460720404738_7748270582810017792_n53423711_10215460720124731_4628038140039266304_n

Бели Евреи

Бета Израел, исто така наречен фалаша или фалам-мура, е етничка група која потекнува од Етиопија и исповедуваат јудаизам. Во втората половина на 20 век 1950ти, повеќе од 80% од Бета Израел емигрирале во Израел и денес има околу 90.000 луѓе кои живеат таму, со околу 15.000 преостанати во Етиопија. Во минатото, Бета Израел го говереле кушитскиот јазик каила, но денес го усвоија семитскиот амхарски јазик. Во нивното богослужење тие го користат геезот, а од 50-тите во училиштата, главно во Израел, го учат Ивритот.

52887318_10215460719564717_8217991759901229056_n52956244_10215460719884725_3825416259743252480_n

Црни Евреи

Потоа Сефардските Евреи каде и на денешниот хебрејски, Сефарда значи Шпанија, односно тоа се Ладино (Латински) – Медитеранаските Евреи кои тесно се поврзани со Магребските Евреи од Северна Африка и нивната подгранка позната како Мизрахи Евреи. Сефардските Евреи имаат уште една подгранка познати како Грчки Евреи – Романиоти (.Ῥωμανιῶτες). Ашкеназите дефинитивно се Европските Евреи односно тие т.н. аријски евреи кои водат потекло од предокот им Ашкеназ кои бил практично Кимереец (Скитиец) односно од Словенско-Нордијско потекло и немал првично никаква врска со Јудеизмот. Тек отпосле неговите потомци биле конвертирани во јудеизмот и така настанала “етничката” група на Ашкеназиските Евреи од каде влече најмногу потекло Ционистичка Елита односно Белите Евреи. Конечно да ја заокружиме темата ќе преминам сега на Каифенските Евреи од Кина кои живеат во провинцијата Хенан.

53110917_10215460721284760_5551569379851763712_n

53196705_10215460720724746_3693123020689244160_n

Жолти Евреи

Повеќето научници се согласуваат дека еврејската заедница постои во Каифен од Северната Сонг династија (960-1127), иако некои од нив го означуваат нивното пристигнување за време на династијата Танг (618-907) или порано. Каифенг, тогаш главниот град на династијата на Северн Сонг, бил космополитски град и гранка на Патот на Свилата. Се претпоставува дека една мала група најверојатно од Персија или Индија, или можеби бегајќи од Крстоносните војни, пристигнала или преку копно или преку море, и се населила во градот, градејќи синагога во 1163 година. За време на династијата Минг (1368-1644), императорот Минг им доделил осум презимиња на Евреите, според кои денес тие можат да се идентификуваат: Аи, Ши, Гао, Ган, Џин, Ли, Жанг и Жао.

Првите масакри непосредно поврзани со Чумата се случиле во април 1348 година во Тулон, Прованса каде што бил уништен Еврејскиот кварт, а четириесет Евреи биле убиени во нивните домови; следниот тоа се случило во Барселона. Во 1349 година, масакрите и прогоните се раширија ширум  низ Европа, вклучително и масакрот во Ерфурт, масакрот во Базел, масакрите во Арагон и Фландрија.  2.000 Евреи биле запалени живи на 14 февруари 1349 година во масакрот за време на „Денот на Вљубените“ во Стразбур, каде што Чумата сè уште не го зафатила градот. Додека пепелта омекнувала, Христијанските жители и просјаци на Стразбур се пробивале и ги собрале вредните имоти на Евреите што не биле запалени од пожарите.  Во овој период биле уништени стотици Еврејски заедници. Во рамките на 510 Еврејските заедници уништени во овој период, некои членови се самоубиле за да ги избегнат прогоните. Во пролетта 1349 година, Еврејската заедница во Франкфурт на Мајна била уништена. Ова  било проследено со уништување на еврејските заедници во Мајнц и Келн. Па наводно 3.000 силното еврејско население во Мајнц првично се бранело и успеало да ги одвратат христијанските напаѓачи. Но, христијаните успеале да го совладаат Еврејското гето на крајот и ги убиле сите негови Евреи.

Во Спејер, Еврејските трупови биле расположени во вински ковчези и биле фрлени во Рајна. Кон крајот на 1349 година, најлошото од погромите завршило во Рајнска област. Но, околу ова време масакрите на Евреите почнале да се зголемуваат во близина на населбите Ханза на Балтичкото крајбрежје и во Источна Европа. До 1351 година имало 350 инциденти со анти-еврејски погроми и биле истребени 60 големи и 150 мали еврејски заедници. Сето ова го предизвикало историското движење на Североевропските Евреи кон Полска и Литванија, каде тие останале во наредните шест века. Кралот Касимир III од Полска со ентузијазам им дал засолниште и заштита на Евреите. Мотивот за оваа акција е сосема јасен. Царот бил добро расположен кон Евреите и имал Еврејска љубовница. Тој исто така бил заинтересиран да го искористи економскиот потенцијал на Евреите.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Постојат многу причини зошто Евреите биле обвинети дека се причинителе на Чумата. Да повторам уште еднаш дека сите Евреи не само што не се вмешани во заговорот против човештвото, туку и самите се изманипулирани од “својата” виша банкарска елита кој е дефакто обожувач на култот на смртта и можеме слободно да кажеме дека јудео-сатанисти. Тоа јасно се гледа до денешен ден.

Исто така, една од причините била затоа што во XIV век постоело општо оправдано чувство за анти-јудеузам за кое погоре малко објаснив. Евреите биле изолирани во гета, па ова го земаат во предвид некои толкувачи на оваа историја демек ете нивната изолираност значело дека Евреите биле помалку погодени. Потоа истите тие историчари кои играат улога на Еврејски адвокати го кажуваат и следново демек многу еврејски закони промовираат чистота: Евреинот мора да ги мие рацете пред да јаде леб и откако ќе ја користи бањата, вообичаено е Евреите да се капат еднаш неделно пред Саботата, а трупот на мртвиот мора да се измие пред погребување, и така натаму….и наводно ова се причините зошто Евреите речиси воопшто не страдале за време на Чумата.

Во многу градови, граѓанските власти или направиле малку за да ги заштитат Еврејските заедници или, всушност, ги потпалиле немирите. Меѓутоа да не зборавиме дека озлогласената католичка црква, која како што и самите практично знаете буквално се вложила за зајакнување на феудалниот и паразитски систем, истата оваа црква која пролила реки со Европска крв преку инквизициите или крстносните војни, чудесно застанува во одбрана и на помош на еврејските зседници. Чудесна ситуација  зар не?

Папата Климент VI (французин Бенедикт, Пјер Роџер) се обидел да ги заштити Еврејските заедници, издавајќи два закони познати како “папските були” во 1348 година, на 6 јули и 26 септември, велејќи дека оние што ги обвинувале Евреите за Чумата биле „заведени од лажливиот ѓаволот “. Тој додал дека „Не може да биде тоа вистина дека Евреите се вмешани во таквото грозоморно злосторство, и дека се причина или повод за Чумата, затоа што низ многу делови на светот истата Чума, со скриено судење на Бога, им нанесе штета и ги мачи самите Евреи и многу други народи кои никогаш не живееле покрај нив “. Тој го повикал свештенството да превземат акција за да ги заштити Евреите и им понудил папска заштита во градот Авињон. Во ова, Климент беше помогнат со истражувањето на неговиот личен лекар Гај де Чулиац (кој бил лекар и на Папата Урбан V и на Папата Иноченте VI) кој наводно од своето лекување на заразените тврдел дека Евреите не се виновни.

Напорите на Климент биле делумно поништени од новоизбраниот Чарлс IV,  император на Светото Римско Царство, одземајќи им ги имотите на Евреите убиени во немирите, давајќи им ги на локалните власти финансиски поттик да ги затворат очите.

Како што Чумата исчезнала во 1350 година, така престанало и насилството врз Еврејските заедници. Во 1351 година, Чумата и непосредното гонење завршиле, иако останало позадинското ниво на прогонот и дискриминацијата. Зиглер (1998) коментира дека „немало ништо уникатно во масакрите“. 20 години по Црната Смрт, масакрот во Брисел (1370) ја избришал белгиската еврејска заедница.

Постојат исто така приказни од самите Евреи во врска со Црната Смрт, па би било фер да ја слушнеме и нивната страна.

Иако се раскажувало скоро 350 години, немало пишани извештаи за Црната Смрт преку еврејските приказни до 1696 година, од страна на Yiftah Yosef ben Naftali Hirts Segal Manzpach во Мајсе Нисим. Yuzpa Shammes, како што честопати  зборувало, бил писар и shammash на заедницата во Вормс веќе неколку децении. Неговите извештаи имаат намера да покажат дека Евреите не мирувале, туку дека преземале дејства против неизбежното да станат жртвени јагниња. И покрај тврдењето на Јузпа дека Евреите се бореле против масакрите, постојат контрадикторни извештаи кои тврдат дека немало докази за „вооружен отпор“. Овие спротивставени приказни го покажуваат ефектот на манипулирање со оралната традиција за да се вклопат во одредени околности.

81394199e5b95e1ac21699e2cf8e3467

„Обичните народи ги мразеле Евреите од многу причини, една е затоа што им служеле на трговците и аристократите и со своите заеми и со својот капитал, помагале во подмуклото воспоставување на урбаната економија и политичката и територијалната независност на градот каде паразитскиот феудален систем јакнел на теретот на Европјаните. Понатаму, Евреите ги искористиле занаетчиите со заеми (лихва) со ужасно високи стапки (камати). “ Овие причини уште повеќе му давале мотив на „обичниот народ“  да ги убијат Евреите затоа што тие добивале облик на политички и социјален канцер. Па пота Бруер шпекулирал дека мотивот на масакрите ги сметал како одмазда на осиромашените должници против привилегираната елита на еврејските доверители.

Заклучок:

И покрај фактот што во колективниот еволуциски број на “избраниот народ” истакнати се типичните особини како скржавоста или штедливоста или сенсот за матеирјалното богатење, исто како и денеска, не можеме ние да ја обвиниме целата Еврејска заедница и покрај фактот што самиот Јудеизмот сам по себе содржи многу елементи на сатанизам, ултра-шовинизам или расизам. Сепак за обичниот Евреин Талмудот во потполност не е достапен, а самиот тој од сето досега ни станува јасно дека представува само еден заштитен слој и одбрамбен механизам на ционскиот систем, па дури овичниот Евреин е и жртва на банкарските социјални-паразити ако за тоа е потребно. Зошто баш Евреите се масакрирани и обвинети. Дали е недоразбирање или пак случајност? Зарем сегашната ситуација со Корона Вирусот е поинаква? Сосема се логични и веродостојни сите средновековни обвинувања вперени кон нив….и во воопшто овие осуди не треба да не чудат, со оглед на тоа кој денеска го води светот и каде истиот се наоѓа….

Адам Волинец