Занимливости

Дали “Огледалниот свет” е реален? Научниците на пат да откријат портал кој води во “паралелен универзум”

 

 

Успехот на експериментот во суштина ќе го потврди постоењето на “огледалниот свет”, како и да ја оспори конвенционалната теорија на физиката за ова прашање.

Лија Бросард, физичарка во Националната лабораторија во Оук Риџ во Тенеси,  се обидува да го потврди постоењето на таканаречената “огледална материја” и ефикасно да “отвори портал на паралелен универзум”, јавува NBC News.

Според медиумот, експериментот вклучува испраќање на зрак на субатомски честички од моќен магнет директно во непробоен ѕид.

Ако експериментот биде успешен, некои честички ќе се трансформираат во огледални слики и ќе поминат низ ѕидот, обезбедувајќи им го на научниците првиот доказ за постоењето на “огледалниот  свет”.

“Се се сведува на тоа дали можеме да ги испратиме неутроните низ ѕидот?” рече таа, истакнувајќи дека “ние не треба да гледаме неутрони” ако теоријата на конвенционалната физика е точна; но ако некои неутрони се појават, тоа би значело дека “конвенционалната физика е погрешна, а огледалниот свет е реален”.

Прилогот на NBC News, исто така забележува дека Клаус Кирш од Институтот Пол Шеррер во Цирих, исто така, спроведува “комплементарен експеримент”, во кој се обидува да ги “фати бавните неутрони, да ги погоди со магнетно поле, а потоа да види дали сите честички се уште се таму “.

“Ако некои неутрони осцилираат во огледални неутрони, тие ќе исчезнат од нашиот апарат”, објаснува Кирш.

Related posts

Leave a Comment