Свет

Данска целосно ја прекинува вакцинацијата со AstraZeneca поради опасност од згрудчување на крвта

Opinion: Do not write off the AstraZeneca vaccine | Science| In-depth  reporting on science and technology | DW | 16.03.2021

Данска целосно ќе престане да ја користи вакцината AstraZeneca против Ковид-19 поради можна поврзаност меѓу таа вакцина и формирање на згрутчување на крвта, пишуваат денес повеќе дански медиуми, повикувајќи се на неименувани извори. Данска е првата европска земја што донесе одлука за трајно прекинување на вакцинацијата со AstraZeneca.

Поради одлуката да престане да се користи таа вакцина, програмата за вакцинација во Данска ќе биде одложена за неколку недели, објави ТВ 2.

ЕМА вели дека ризикот од смрт од Ковид е „далеку поголем“ отколку ризикот од смрт од ретки несакани ефекти

Европската агенција за лекови (ЕМА) минатата недела објави дека е воспоставена можна врска помеѓу вакцината и формирање на згрутчување на крвта во ретки случаи, но дека ризикот од смрт од ковид-19 е „далеку поголем“ од ризикот од смрт од ретки несакани ефекти.

На 11 март, Данска привремено ја прекина вакцинацијата со вакцината AstraZeneca против Ковид-19 по извештаите за случаи на згрутчување на крвта, од кои едниот беше пријавен во земјата во тоа време.

Таа, исто така, ја стави вакцината на производителите Johnонсон и Johnонсон во мирување од истата причина.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!