Свет

Данска ѝ се заканува на Русија со борбени авиони во арктичкиот регион

 

Данска ќе мора да распореди борбени авиони на нејзините бази во Гренланд, најголемиот остров на светот, ако Русија го прекрши воздушниот простор на Гренланд, предупреди Данскиот министер за одбрана, Клаус Хорт Фредериксен од либерално конзервативната партија Венстр.

Според данската армија, делови од Гренланд наскоро ќе бидат на дофат на руски авиони, кои ќе можат без пречки да го прекршат Гренландскиот воздушен простор. Во моментов, Данска е немоќна да го спречи ова, изјави министерот за одбрана.

“Не можеме да толерираме повреди на воздушниот простор на данската територија. Мораме да го потврдиме нашиот суверенитет, исто како што ни е потребен над Данска и Балтичко Море кога ќе доживееме руски провокации. Ние мора да дејствуваме на ист начин во Гренланд “, изјави Клаус Хорт Фредериксен за весникот  Берлингске .

Според податоците на данската војска, воената градба на Русија во Арктикот вклучува танкери и борбени авиони на воздухопловната база Нагурској на арктичкиот остров Александран на земјиште од околу 1000 километри од брегот на Гренланд, ќе й овозможи на земјата да стигне до североисточниот дел на Гренланд и неговата база Thule.

Данските одбранбени разузнавачки служби (ФЕ) предложија во проценката на ризикот дека самата Русија се чувствува загрозена од западните активности во Арктикот, во која се вклучени американските планови да инвестираат многу на аеродромите во  Гренланд .

Сепак, планот за непредвидени ситуации на Гренланд за отфрлање на руски авиони нема да биде евтин. Во моментов, Данските вооружени сили немаат воздушен центар за управување со подготвеноста на своите сили и потребниот комуникациски систем во Гренланд.

Додека Гренланд добива сé поголемо меѓународно значење, тој останува ранлив на сајбер-нападите, изјави Хорт Фредериксен за  Берлинске , уште еднаш ја потенцира Русија како закана за безбедноста, повикувајќи се на Развојната разузнавачка служба.

Ретко населениот  Гренланд кое во состав на Данска, која е арктичка држава започна проект за да го обезбеди  морското дно надвор од нејзините ексклузивни економски зони, како што тоа веќе го имаат Норвешка, Канада и Русија.

“Може да се каже дека Гренланд е единствената причина зошто Данска, како мала држава, носи некаква тежина во меѓународната политика”, вели мајор Ханс Питер Михалсен, воен аналитичар во Центарот за воени студии на Универзитетот во Копенхаген, за  Берлингске .

“Досега сме ја засновале нашата политика на фактот дека Арктикот е област со низок степен на напнатост и ние ќе продолжиме да го правиме тоа во иднина”, изјави Клаус Хорт Фредериксен за Берлинске. Во последниве години, бројни извештаи од данските воени и безбедносни претставници ја обележаа Русија како главна закана за скандинавската земја заедно со Кина.

Од 2013 година, данските борбени авиони Д-16 пресретнале 184 пати  руски авиони во меѓународниот воздушен простор кои се приближуваат до данските интересни области. Сепак, не се пријавени големи повреди на данскиот воздушен простор.

Related posts

Leave a Comment