Свет

Две петиции за отстранување на Зелински од претседателската функција во Украина

Петицијата треба да собере најмалку 25.000 потписи за три месеци за да биде разгледана од страна на шефот на државата

 

Две петиции за отстранување на Владимир Зелински од претседателската функција се регистрирани на веб-страницата на украинската претседателска администрација. Првата петиција тврди дека Зелински нема специфична програма за земјата, а втората бара да го отстрани од функцијата ако не успее да ги исполни своите изборни ветувања за шест месеци.

Авторот на една од петициите, Максим Безрук, вели дека Зеленски не може да ги обедини Украинците кои имаат различни ставови и аспирации. 

Безрук додаде дека првите чекори на новиот претседател ги разочараа луѓето во земјата. “Се појавува неприфатлива ситуација каде” слуга на народот “нема морални обврски кон народот што произлегува од изборниот процес”, истакна тој. Петицијата, регистрирана на 22 мај, собра околу 6.000 потписи.

Друга петиција, регистрирана од Вадим Михалски, повикува на отстранување на Зеленски од претседателството ако не успее да ги исполни своите изборни ветувања за шест месеци. Во врска со ова, петицијата особено ја нагласува потребата да се отстрани имунитетот на пратениците, судиите, членовите на кабинетот и самиот претседател и да се разгледаат тарифите за комунални услуги. Петицијата е потпишана од повеќе од 1.000 луѓе.

Петицијата треба да собере најмалку 25.000 потписи за три месеци за да биде разгледана од страна на шефот на државата.

 

Related posts

Leave a Comment