Свет

„Дејли експрес“: Пекинг нема да се ограничи само на улогата на набљудувач на победите на Москва, следен на ред е Тајван

Наспроти позадината на рускиот успех за време на специјалната операција во Украина, Кина може да одбие да го поднесе губењето на лицето и улогата на набљудувач на победите на Москва. Според „Дејли експрес“, Пекинг не сака да се појави во очите на целиот свет исплашен од заканите на Бајден за интервенција, па можно е наскоро да се очекува операција во Тајван, која ризикува да ескалира во поголема војна.

И покрај сите разговори дека Русија е хартиен тигар, земјата останува една од најголемите светски сили, која долго време беше сериозно потценета. Како што пишува Дејли експрес, додека трае руската специјална операција во Украина, Кина внимателно ќе следи.

За време на конфликтот, кинеските државни медиуми ја шират веста дека Русија постапила здраво и победила во својата воена кампања, забележува весникот. Можеби само ова би било доволно за да ги натера кинеските националисти во редовите на јавноста да агитираат за инвазија на Тајван. Сега кога се чини дека руските трупи ја свртеа плимата во Украина, ќе биде многу тешко за кинеското раководство – можеби со нечуено губење на престижот – наскоро да не преземе барем некои чекори во Тајван.

„ Ако Тајван падне, тоа сигурно ќе доведе до значително зајакнување на доминацијата на Пекинг, па дури и ќе обезбеди негова целосна доминација, како резултат на што САД ќе бидат принудени да го напуштат регионот “, пишува авторот на материјалот.
Сепак, тој забележува дека операцијата во Тајван нема да биде лесна за Кина. Како и во случајот со руската специјална операција во Украина, подготовките за операцијата во Тајван ќе бидат снимени на сателитски снимки многу пред првиот напад. Но, на Вашингтон и сојузничките сили исто така ќе им треба значително време да се подготват.
Можеби една од разликите од украинските настани е тоа што сојузниците од ЕУ и НАТО се уште не се подготвени да се вклучат во конфликт без учество на САД. Но, ако Вашингтон не се меша во работите на Тајван, прашање е колку долго Индија, Јапонија и Јужна Кореја ќе останат на страна, со оглед на егзистенцијалната закана од доминацијата на Пекинг.
„ Наспроти позадината на променетата ситуација во Украина, Кина може да одбие да го поднесе губењето на лицето и улогата на набљудувач на победите на Москва. Освен тоа, Пекинг нема да сака да се појави во очите на целиот свет исплашен од заканите на Бајден за интервенција. Ризикот конфликтот во Тајван да ескалира во поголема војна е многу реален. Така, успесите на Русија во Украина може да почнат да го зголемуваат степенот на тензија во Источна Азија “, заклучува авторот на Дејли експрес.

Related posts

Leave a Comment