ЗдравјеПсихологија

Дисковите и пршлените најмногу страдаат поради ПСИХАТА: Познат доктор даде објаснување и начин на излекување!

Докторот и психотерапевт Рудигер Далке тврди дека болестите на ‘рбетот најмногу ги одредува состојбата на психата, па затоа стресот, грижата за „оптоварување“ и бројни други духовни оптоварувања, за кои објаснува, се главните виновници за овие проблеми. „Ова се 6 прашања што мора прво да си ги поставите“, предупредува докторот!

 

Дури 550 мускули и 400 тетиви и лигаменти, како и 35 поединечни пршлени – вака во бројки изгледа ’рбетот, тој столб на нашето тело кој, за жал, сѐ повеќе трпи под „бремето“ на модерниот начин на живот. .

Ако ги исклучиме генетската предиспозиција и повредите, премалку движење, т.е. занемарувањето на физичката активност е главната причина поради која денес се повеќе луѓе страдаат од болки во грбот.

Но, според авторот на книгата „Болеста како говор на душата“, докторот и психотерапевт Рудигер Далке, проблемите со дискот (подвижноста зависи од нив), поместувањето на пршлените, проблемите со држењето, сколиозата и другите болести на ‘рбетот се во голема мера детерминирани. од состојбата на психата итн. стрес, „товарот“ на грижата што го ставаме на грб и многу други духовни оптоварувања се всушност главните виновници за проблемите со ‘рбетот.

Дисковите се прилагодуваат на различни оптоварувања

Дисковите, тоа меко еластично јадро кое се прилагодува на движењата на ‘рбетот и делуваат како амортизери при удари и истегнувања, страдаат првенствено од несвесни духовни и ментални оптоварувања.

„Дисковите, колку што е можно подолго, се прилагодуваат на различни оптоварувања, но порано или подоцна им е доста од сè и нивната обвивка од сврзното ткиво се скрши и доаѓа до сериозна повреда – дискус хернија. Најчестото место на потекло на хернијата произлегува од анатомските предодредености. На местата каде што системот на амортизери најслабо придушува, а оптоварувањето е најтешко, дисковите се најмногу изложени на оптоварување. Повеќе од 90% од хернираните дискови ги зафаќаат долните три дискови“, вели д-р Далке, истакнувајќи дека хернираниот диск ја отелотворува тенденцијата да се лизга под притисок.

Според д-р Далке, оваа состојба може да се ублажи на краток рок со операција, но проблемот на тој начин се турка подлабоко во сенка, од каде што ќе се појави повторно кога ќе се укаже прилика.

„Проблемите со дискус хернија започнуваат многу пред да се манифестираат како измачувачка болка. Здравото еластично желатинозно јадро во внатрешноста на дискот нормално, под сите притисоци и оптоварувања, природно се повлекува кон развлечената страна. Ако се изгуби еластичноста, таа повеќе не може да се движи толку лесно. Доколку се зголеми притисокот, се зголемува ризикот од кинење на надворешниот сврзен прстен, при што јадрото излегува низ пукнатината и притиска на нервите, предизвикувајќи силна болка. Добиената болка се шири надолу по нервните влакна кон периферијата. Кај типичниот ишијас може да се прошири до стапалата“, објаснува д-р Далке.

Напоменува и дека во некои случаи може да се прошири  во нозете, како и уринарниот тракт или цревата.

„Во акутни случаи на хернија, исцеденото јадро самото се враќа на своето место, а во многу случаи може да се врати со „закачување на рацете на шипка од вратило или со третман кај киропрактичар. Но, и после тоа со секое екстремно движење може да се очекува нова дискус хернија“, предупредува експертот, наведувајќи дека вистинското решение за овој проблем е во отстранување на товарот на духовно-душевен план.

Прашања што мора да си ги поставите

Тој наведува шест клучни прашања што секој со чест ишијас треба да си ги постави:

1. Како стојат работите со моралот во мојот живот?

2. Дали покажувам став, односно дали се залагам за важни прашања?

3. Дали сум флексибилен и податлив, способен за вистинско смирение?

4. Дали мојот женски дел е под притисок или дури и уценет од мојот машки дел?

5. Дали несвесно носам товар во кој свесно не верувам?

6. Каков товар поднесувам за да добијам признание?

Д-р Далке смета дека движењето на првиот вратен пршлен, односно ситуацијата кога атласот се обидува да ја напушти својата тешка и одговорна улога со лизгање на страна, всушност е обид да се избегне наметнатата одговорност.

„Единственото значајно решение е да ја исправите главата. Се разбира, најдобро е кога можеме да го направиме тоа во преносна смисла. Но, првиот чекор надвор мора да го направи киропрактичар. Со одлучно движење, тргање, ќе го постави пршленот на негово место, но долгорочно не е доволно само физичко прилагодување, бидејќи пршленот сè уште ја задржува тенденцијата за движење, додека не се расчисти ситуацијата во фигуративна смисла.

Поуката на поместениот атлас е дека треба да скокнете од вообичаената насока на движење, дури и ако тоа е наеднаш и да ја свртите главата во друга насока, понекогаш дозволете нешто нека ви ја сврти главата, но не киропрактичар “, вели др. Далке.

Луѓето со болки во вратот треба да се запрашаат против што протестира нивниот атлас, дали главата им станала неподнослив товар, што може да ја сврти ситуацијата, што може да ја врати на вистинското место и до кој степен се навистина прилагодливи.

Во случај на сколиоза или искривување на ‘рбетот на страна, зборуваме за несвесно отстапување од околината во некоја значајна област. Физичкото искривување се совпаѓа со менталното искривување.

„Најмногу се работи за „фаќање облини“ кои страдалниците не ги ни забележуваат, а закривеноста секогаш има двоен карактер: се одвраќаме од нешто, додека се свртуваме кон нешто друго. Интересно е што има значително повеќе десно наклонети сколиози, што е машката страна.

Така еден од моите пациенти за време на терапијата сфати дека неговата сколиоза започнала во пубертетот, кога не успеал да му се спротивстави на својот татко и физички го избегнувал. Луѓето со такво искривување обично се обидуваат да продолжат понатаму и да избегнуваат отворена искреност.

Нивниот ‘рбет се витка, откривајќи слични човечки тенденции во фигуративна смисла, што тој не сака да си го признае. Наместо директна комуникација, тие имаат тенденција да ги вртат другите околу малиот прст и бираат скратени патишта за да ги избегнат пречките. Но, понекогаш залутуваат на тој заобиколен пат па некој друг ги завршува нив околу малиот прст“, вели овој доктор.

Тој додава дека во тие случаи е корисно да се запрашате на која страна сте свртеле и која страна ви останува; што е одбиено во вашиот живот; кои пречки ги заобиколувате, што е со вашата искреност и какви компромиси сте подготвени да направите.

Рудигер Далке (68) е германски лекар и психотерапевт. Дипломирал медицина во Минхен, а потоа се посветил на подобрување на природните методи на лекување и поминал продолжена обука во различни области на психотерапија. Заедно со неговата сопруга Маргит Далке, тој основал центар за лекување во Сармах во близина на Јоханескирхен во Долна Баварија.

 

 

Related posts

Leave a Comment