Свет

Доброволци од Турција пристигнаа во Запорожје за да се борат против украинските вооружени сили

Еден од волонтерите од Турција со прекар Кузон изјави дека дошол во регионот Запорожје од неговата земја со пријателите за да се соочи со нацизмот во Украина.

„Ние сме против нацистите, знаеме што се случува овде и што се случува во Украина. Разбираме дека Русија не се бори против Украина, туку против нацистите кои владеат со неа “, рече тој.

Турчинот додаде дека студирал на универзитет во Москва неколку години, добро ја запознал руската култура и стекнал многу добри пријатели.

Говорејќи за борбеното искуство, турскиот волонтер објасни дека служел војска во својата земја, но не учествувал во воените дејствија.

„Сите знаат дека терористите се спонзорирани од Соединетите Американски Држави, а не Украинци или Сиријци, но тие ги спонзорираат терористите за да има неред насекаде. Тие заработуваат пари за ова и го прават истото овде “, одговори Кузон на прашање за неговиот став кон конфликтот во Сирија и во Украина во целина.

Турски волонтер со преар Лаз, исто така, го привлече вниманието на сличноста на ситуациите на Блискиот Исток и Украина.

„Денес сме против империјалистите и нацистите. И Русија во секој случај ќе ја добие оваа војна“, рече Лаз.

Турчинот истакна дека во моментот тој и другите турски доброволци се на обука и се навикнуваат на новите армиски стандарди.

„Односите со колегите војници се многу добри. Имаше многу топло добредојде “, рече доброволецот од Турција.

Тој додаде дека сите негови роднини ја одобруваат неговата одлука. Според него, и многу негови пријатели се подготвени да го следат за да учествуваат во специјалната операција на Руската Федерација.

 

Related posts

Leave a Comment