Македонија

Доктор Пановски бара укинување на вакциналните сертификати

Доктор Никола Пановски: Треба да се вакцинираат барем по 5 илјади граѓани  дневно

Да запре малтретирањето на луѓето со обврската да имаат сертификати за примени вакцини против корона вирусот без кои им се ограничува движењето на граѓаните. Ваков став искажа познатиот микробилог и професор Никола Пановски потенцирајќи дека треба да се укине обврската да се поседува ваков документ.

-Сертификатите никогаш не требаше да се донесат, не треба веќе да ги малтретираат луѓето и да им забрануваат движење. Сега е веќе крајно време да се стори тоа. Факт е дека и вакцинираните лица го шират вирусот. Во Австралија, во Сиднеј, каде има 87 проценти вакцинирани со две дози имаат екплозија на ширењето на вирусот и покрај сите преземени мерки. Каква врска имаат тогаш сертификатите?, праша Пановски вчера на ТВ 21.

Тој рече дека единствено објаснување заради кое надлежните бараат поседување на сертификати е да се спречи наглото ширење на корона вирусот за да не се оптовари здравствениот систем и да не запре економијата.

Ова не е за првпат тој и други признати епидемиолози и инфектолози во Македонија да укажуваат дека вакцинираните лица го шираат вирусот. Оттаму, прашањето кое што се поставува е дали и натаму треба да се ограничува движењето на лицата коишто не се вакцинирани. Особено ако се знае дека и немал процент од вакцинираните имаат сериозни проблеми ако се разболат од вирусот.

Здравствените власти на ова засега одговараат дека вакцинираните лица полесно ја прележуваат болеста, помалку доживуваат фатален исход и имаат помал број на хоспитализации со што не се оптоварува здравствениот систем.

Related posts

Leave a Comment