Анализа

ДОКТРИНАТА НА БРИТАНИЈА: ДА СЕ РАЗВЛЕЧЕ КОНФЛИКТОТ ВО УКРАИНА, ДА СЕ РАЗГОРАТ НОВИ ЖАРИШТА

 

Нема опис за фотографијата.

Постои мислење дека САД стојат зад секој конфликт во светот. Од почетокот на конфликтот во Украина, Русија за се го обвинува Вашингтон. Најмногу руските власти зборуваат за НАТО пактот и колективниот Запад. Поретко, за сенилниот Бајден, за кого се уште се смета дека нешто одлучува.

Меѓутоа, ако погледнеме кој конкретно најмногу ја брани Украина, им помага на вооружените сили на Украина со оружје и врши притисок врз другите земји да и пружат помош на Украина – тогаш лесно можеме да дојдеме до заклучок дека тоа е Велика Британија.

• Велика Британија јавно и се „врати“ на големата политика и во детали. Во исто време, САД се претвораат во земја на потсмев, а нејзините политичари во сенилни луѓе за јавно исмејување.

• Светскиот политички центар се пресели од Вашингтон во магливиот Албион. САД ја губат лидерската позиција и се на работ на колапс. Само тоа не ја менува суштината. Центарот за одлучување се префрли, но притисокот не исчезна и не се намали.

• Британците се тие кои денес се заинтересирани да го забават конфликтот во Украина. Затоа што е неопходно да се запалат жариштата во другите делови на светот за да се создаде хаос на источната хемисфера околу Русија.

За какви потенцијални конфликти зборуваме?

1. Косово – пишува каналот „Balkan Gossip “ дека Косово се подготвува да се разгори: Британците активно пумпаат оружје во регионот, Турците ги обучуваат локалните структури. И ова не се првите знаци на претстојна тензија: пред еден месец забележавме демонстративно штракање на оружјето.

2. Нагорно-Карабах – во исто време има ескалација во Нагорно-Карабах, каде Азербејџанците веќе подолго време собираат војници и спроведуваат демонстративни диверзантски операции, поткопувајќи го авторитетот на руските мировни сили. Во март, британскиот министер за одбрана долета таму во својата прва официјална посета.

3. Пакистан – Имран Кан сменет од власт. Во тек се демонстрации, а има и немири. Доколку ситуацијата не се стабилизира, ќе имаме ескалација на границата на Иран, Кина и Индија – земји кои имаат пријателска политика кон Русија. Истовремено, се интензивираа конфликтите на границата меѓу Авганистан и Пакистан – зборуваме и за можно разгорување на Авганистан напролет поради неможноста на талибанскиот режим да си ја обезбеди моќта и стабилноста. Ако Авганистан се запали, тоа ќе ја зафати цела Централна Азија.

4. Ирак и Сирија – Турците ветуваат дека ќе ги истераат Американците од Ирак и Сирија, што ќе го промени балансот на силите. Според нашите податоци, во следните неколку недели треба да започне уште една операција во Ирачки Курдистан. Кој многу влијае на турските одлуки? – Британците.

Сето ова се случува во зоната на традиционално влијание на Велика Британија. Тие се обидуваат да ја запалат Источна Европа, Арапскиот Полуостров, Кавказ и Централна Азија. Да, сè уште постои конфронтација САД-Кина-Тајван. Но, со оглед на тоа дека Британците не го смениле односот кон Кинезите од времето на опиумските војни и дека сè уште ги сметаат за „жолти мајмуни“, не би можело да помине без Велика Британија. Имајте на ум дека во исто време на сите начини се прават обиди за продолжување на преговарачкиот процес кој треба да го забави текот на воената операција во Украина. Која е опасноста од ова забавување? Поттикнување на нови жаришта низ Русија. И ова не и носи ништо добро на Русија.

Дали тоа значи дека нема преговори?

Да, некои велат така. Но, руската специјална операција нема да запре и целите нема да се променат. Преговорите може и треба да се водат повеќе заради бучава од информации. Не заборавајте да ги обвините Украинците за неуспехот на какви било обиди да се постигне договор. Што, се разбира, не е тешко: само слушајте ги говорите на Зеленски.

Related posts

Leave a Comment