Свет

Долниот дом на францускиот парламент го одобри законот за задолжителна вакцинација

Членовите на долниот дом на францускиот парламент во петок, 23 јули, го одобрија законот предложен од владата, кој се однесува на нови мерки за борба против коронавирусот Ковид-19. Пред сè, предвидува задолжителна вакцинација за одреден број категории на општеството: лекари, пожарникари и војници.

Ова беше објавено на официјалната веб-страница на францускиот парламент, каде беше наведено дека 117 пратеници го поддржаа нацрт-законот, додека 86 беа против.

Покрај задолжителната вакцинација за овие категории на луѓе, нацрт-законот предвидува можност за справување со отпуштање од работа на оние кои не сакаат да се вакцинираат и предвидува значително зголемување на употребата на здравствени легитимации, што би морале да содржат информации на целосна вакцинација или неодамнешен негативен  PCR тест или сертификат за имунитет. Таков документ ќе мора да имаат вработените во сите институции кои работат со луѓе. Од 22 јули, здравствените пропусници станаа задолжителни за пристап до настани на кои присуствуваат повеќе од 50 лица.

Доколку законот помине во предложената форма, бесплатните тестови за ПЦР ќе бидат укинати, а полицијата исто така ќе воведе задолжителни десетдневни проверки за задолжителната самоизолација на заразените. Вонредните околности можат да бидат продолжени до 31 декември.

Опозицијата успеа да изземе само една точка од законот, така што сега нема казна за употреба на лажни здравствени пропусници, според кои на сторителите им се заканува затвор до 5 години и парична казна од 75.000 евра .

Денес, Сенатот (горниот дом на францускиот парламент) ќе започне расправа за овој нацрт-закон. Во Сенатот, владејачката партија на претседателот Емануел Макрон нема мнозинство. Документот потоа ќе се врати во долниот дом на последното гласање, а владата очекува овој предлог-закон да биде усвоен овој викенд и дека би требало да стапи на сила на почетокот на август.

Related posts

Leave a Comment