Свет

Доналд Трамп : Нападот од коронавирусот е посилен од Перл Харбор и 11 Септември

Претседателот Доналд Трамп зборува за време на настанот да потпише прогласување во чест на Светскиот ден на медицинските сестри, во Овалната канцеларија на Белата куќа, среда, 6.05.2002 година, во Вашингтон.  (АП Фото / Еван Вучи)

Претседателот Доналд Трамп во средата изјави во Белата куќа дека нападот од коронавирусот е полош од Перл Харбор или 11.09.

„Ова е навистина најлошиот напад што сме го имале досега“, рече Трамп во средата. „Ова е полошо од Перл Харбор. Ова е полошо од Светскиот трговски центар. Никогаш немало напад како овој “.

Трамп рече дека станува збор за несреќна војна, истакнувајќи дека Кина можела да ја спречи.

„Можеше да се запре на самиот изворот. Можеше да се запре во Кина “, рече тој, осврнувајќи се на вирусот. „Требаше да биде запрее директно на изворот, но не беше“.

Трамп истакна дека бројот на починатите е веќе далеку поголем од Перл Харбор или 11.09., Откако веќе ја помина бројката од 70.000. Тој исто така рече дека верува оти бројот на починатите, и покрај сите прашања се надуени.

„Ова е мобилизација против војна. На многу начини, ова е посилен непријател “, рече тој. „Знаете, ние многу добро се справуваме со видливите непријатели“.

Трамп говореше пред новинарите во Овалната канцеларија во средата, откако потпиша проглас за укажување на чест на медицинските сестри на национално ниво, заблагодарувајќи им се за тоа што служеа во првите редови грижејќи се за пациентите заразени од коронавирусот.

„Американските медицински сестри водат војна против невидлив непријател“, рече тој. „Тие се борат на првите редови во битката, ризикувајќи го своето здравје за да ги спасат животите на сограѓаните“.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!