Свет

Донесени на фронтот па напуштени: Украински војници за тоа како паднале во рацете на руските сили

Украинските војници во заробеништво зборуваа за РИА Новости. Еден од нив рече дека силите на ЛНР ги заробиле затоа што биле напуштени од украинската команда и дека кон нив добро се однесувале во заробеништво.

Поточно, високиот наредник Володимир Благоверни рече дека бил заробен на 25 април „поради неправилни постапки“ на украинската команда – „не одведоа на позиции, се повлековме, главното раководство не напушти, бев во борбите, сега сум затвореник“. „Бев изненаден како не третираат, како да сме топовско месо, како војници за еднократна употреба… а им требаме“, рече тој.
Друг украински војник, Владислав Романчевиќ, рече дека кога бил заробен, бил преврзан, одведен во возило за евакуација, нахранет и напоен.

– Не можам да го наречам заробеништво, бидејќи е како да сум во болница. Тие (Русите) имаат своја задача, ја слушнав, таа е сосема адекватна, сакам да ја остварат што поскоро, рече тој.

Според украинскиот војник, „не е точно сè што ни кажуваат на вестите и медиумите, дури ни тоа дека руските војници не земаат заробеници“.

Related posts

Leave a Comment