ЗдравјеНаука

ДР. Даница Жупански: Шумите се палат намерно, за на нивно место да се посадат ГМО дрвја!

Страшните пожари во Грција и некои други делови на нашата планета може да бидат и намерни, со цел да се ослободи простор за садење ГМО шуми, како дел од еколошкиот геноцид врз природата и луѓето, вели србинката Даница Жупански, доктор по биотехнички науки, за „Глас јавности “.

– Видео од Грција што кружи по социјалните мрежи покажува пламенофрлач од хеликоптер што може да се користи за прдизвикување пожар, но може да се користи и против гасеницата  „боров паразит“, па не е познато за каква цел се користи оваа технологија – објаснува д -р. Жупански.

Како што забележува, може да се слушне дека во исто време во Грција е донесен нов Закон за шуми, кој дава дозвола за садење  ГМО (генетски модифицирани организми) шуми. Наместо природни садници произведени од семиња кои имаат способност за самообновување и репродукција, како и разни корисни функции за шумите, на пример да користат јаглерод диоксид од воздухот и да ослободуваат кислород (фотосинтеза, размена на гасови), за да произведат фитонциди кои убиваат штетни микроорганизми и ги „лечат“ луѓето.за спречување и намалување на сушата, влијанието на силните ветрови, дождот, поплавите итн., ГМО шумите се насилно воведени пред портите на Законот, наведува Жупански.

ГМО шумата е, како што објаснува, производ, регистриран патент во сопственост на една од мултинационалните компании. За садење на таква шума, државата и / или приватните лица ќе потпишат заеднички договор за правата и обврските за користење или експлоатација на дрвото. ГМО шумите сигурно ќе имаат подобар годишен раст во споредба со природните, правилни стебла, дрвјата нема да се разболуват. Потребни се 30 до 50 години за да достигне зрелост за сеча во природни шуми, а 10 до 20 години кај ГМО, во зависност од видот. Според д -р Жупански, само ГМО садници ќе можат да се садат на земјиштето на кое се одгледува ГМО шумата, бидејќи природните дрвја што се размножуваат од природнисемиња нема да успеваат.

-ГМО шумата не е семенска, туку вештачки произведена, со модификација на природен генетски материјал во лабораторија со примена на нанотехнологија и хемија. Слично е и со ГМО пченицата, сојата, пченката, итн. Храната од ГМО потекло што се внесува во човечкото тело ја менува човечката ДНК, и може да предизвика разни болести, и контрола на умот, со помош на нанотехнологија, при што човекот станува трансхумано суштество – предупредува д -р Жупански.

Не се знае точно, забележува таа, какви последици ќе имаат ГМО шумите врз природната средина и здравјето на луѓето и која е нивната цел и функција во природата, само се знае дека ќе го спречи природниот раст на дрвјата во околината. За овие нови, неиспитани технологии, не се прават студии за влијанија врз животната средина и проценки на ризик врз животната средина и здравјето на луѓето, кои се задолжителни во законите на сите земји, објаснува Жупански.

– Такво сценарио сигурно е подготвено и за Србија. Прашање на денови е кога нашата дадаистичка влада ќе го усвои, без размислување. Тоа е уште едно во серијата тројански коњи во екологијата, кои систематски уништуваат шуми, вода, земја и воздух и се насочени против здравјето на луѓето. Тоа никако не смееме да го дозволиме – вели д -р Даница Жупански.

(Глас јавности)

Related posts

Leave a Comment